ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «όπλα» Μητσοτάκη και η ανησυχία Τσίπρα στο δρόμο για τις κάλπες

Τα «όπλα» Μητσοτάκη και η ανησυχία Τσίπρα στο δρόμο για τις κάλπες
EUROKINISSI

Ξεκινά και επισήμως σήμερα η προεκλογική περίοδος,  με τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται τον Πρόεδρος Δημοκρατίας και στη συνέχεια να μεταβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής για την ανάγνωση του προεκλογικού του προγράμματος. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να μην «τρομάξει» τους ψηφοφόρους, κρατά χαμηλούς τόνους.

Ο πρωθυπουργός θέλοντας προφανώς να μετριάσει την διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία ελπίζοντας ακόμη και σε ανατροπή, προετοιμάζεται για τις εκλογές, με μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως εκείνο που εξ αριστερών του αναδεικνύεται, τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πραγματικός κίνδυνος για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι η διαφορά που θα έχει από τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, αλλά αν τελικά εισέλθει στο κοινοβούλιο το κόμμα του πρώην υπουργού οικονομικών, ΜέΡΑ 25. Αν τελικά καταφέρει και μπει στη βουλή ο κ. Βαρουφάκης σπάζοντας το φράγμα του 3% τότε ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει από αριστερά του την επίθεση που θα δεχτεί. Από τη μία ο κ. Βαρουφάκης και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης η πίεση που θα δεχτεί ο κ. Τσίπρας , ομολογουμένως θα είναι τεράστια.

Διότι, όταν ο κ. Τσίπρας θα κινείται αντιμνημονιακά, θα τον αποδομεί πολιτικά ο κ. Βαρουφάκης , όταν κινείται διαφορετικά θα τον αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης και έτσι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται από την θέση της αντιπολίτευσης,, σαν το εκκρεμές που θα πηγαίνει πότε δεξιά και πότε αριστερά μέχρι να ισορροπήσει. Αποτέλεσμα στο τέλος να μην μπορεί πολιτικά να παραμείνει σταθερός.

Στη Νέα Δημοκρατία, πάντως, εκτιμούν ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη και σημειώνουν ότι οι μέρες μετά την 7η Ιουλίου θα είναι για την Κουμουνδούρου, οδυνηρές.

Εξ αυτού ορισμένα πρωτοκλασάτα στελέχη προετοιμάζουν στο πλαίσιο της επόμενης ημέρας να αντιμετωπίσουν πολιτικά και την σπίλωση που δέχθηκαν κατ΄ αυτούς από την υπόθεση Novartis. Μάλιστα, πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορεί τότε να «διαφυλάξει» κανέναν από τους υπουργούς του που εμφανίστηκαν στην πρώτη γραμμή κατά προσώπων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έγινε σε βάρος τους και προκαταρκτική εξέταση στη βουλή.

Η γραμμή της Πειραιώς

Ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία χαμηλώνουν τον πήχη αρκετά σε ό,τι αφορά τις δημόσιες ομιλίες και τοποθετήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ προκειμένου να μην προκαλέσουν ή να φοβίσουν τους πολίτες.

«Πάμε χαλαρά για το 40%» αναφέρουν στελέχη του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά με χαμηλούς τόνους.

«Ούτε εκδικητικούς ούτε αλαζονικούς, δεν πρέπει να τρομάξουμε τους ψηφοφόρους που πρέπει να αισθανθούν σιγουριά και εμπιστοσύνη» λένε με έμφαση συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο λόγος είναι καθώς αν μέχρι τις εκλογές τα στελέχη που βγαίνουν στις τηλεοράσεις αρχίσουν να λένε διάφορα τότε υπάρχει ο κίνδυνος να πάνε στη βρύση και να μην ποιούνε νερό. Να φτάσουν δηλαδή κοντά στην αυτοδυναμία αλλά να μην την πετύχουν και επομένως να χρειαστεί να τα ξανάδούνε όλα από την αρχή. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και επομένως θα έβαζε σε περιδίνηση όλο το χώρο και θα αναπτέρωνε πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, θα έβαζε το ΚΙΝΑΛ σε μεγάλους μπελάδες αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει και το αν δηλαδή τείνει χείρα φιλίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι, στην αξιωματική αντιπολίτευση «χτίζουν» καθημερνά την λεγόμενη κυβερνησιμότητά τους γιατί θέλουν να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους πολίτες προκειμένου στις εκλογές να πετύχουν αυτοδυναμία κερδίζοντας πάνω από 151 έδρες έτσι ώστε να μπορέσουν να κυβερνήσουν χωρίς να χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια από κανένα άλλο κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό θα εξαγγείλουν και νέα θετικά μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομής που συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη η οποία μετριέται με βάσει το που βρίσκεται η αγορά των ακινήτων αλλά και ανάδειξη των ήδη υφιστάμενων μέτρων που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης στην πραγματική οικονομία όπως η μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ σε βάθος τριετίας.

Τα «όπλα» του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα είναι χαμηλοί τόνοι, σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την επόμενη ημέρα που μετά τις εκλογές αυτός που θα κληθεί να την αντιμετωπίσει θα είναι ιδιαίτερα σκληρή με τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ