ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H «μάχη» του σταυρού στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την επόμενη μέρα

H «μάχη» του σταυρού στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την επόμενη μέρα
EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εν μέσω αποκαλύψεων για την υπόθεση της Novartis αλλά και εσωκομματικών «τρικυμιών» από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος, είναι φανερό το κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, αν κρίνει κάποιος από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και δεν αποκάλυψε τι θα κάνει σε περίπτωση που ηττηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως προκύπτει από τους υποψήφιους και τα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν, στην Κουμουνδούρου αλλάζουν οι συσχετισμοί. Την ίδια ώρα, ανακατατάξεις υπάρχουν και στους κορυφαίους υποψήφιους του κόμματος, οι οποίο ελπίζουν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα στις εκλογές και θα βρίσκονται στα έδρανα της νέας Βουλής.

Άλυτος παραμένει, ωστόσο, ο γρίφος του ψηφοδελτίου επικρατείας, καθώς ο περιορισμένος αριθμός βουλευτών που αναμένεται να εκλεγεί δημιουργεί θέμα στον Αλέξη Τσίπρα ως προς τις διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν. Και αυτό επειδή θα εκλεγούν μέχρι τέσσερις βουλευτές και δεν θα υπάρχει η άνεση των περισσότερων, που εξασφαλίζει και διαφορετικές συζητήσεις που δεν προκαλούν εσωκομματικούς «πονοκεφάλους».

Αυτά διαδραματίζονται παράλληλα με τη δίνη των αποκαλύψεων στη Δικαιοσύνη, με επιστολές του Ι. Αγγελή να υποστηρίζουν πως κάτι συνέβη και ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση -που μάλιστα χαρακτηρίστηκε από συγκεκριμένο υπουργό της κυβέρνησης ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά τη μεταπολίτευση.

Ρήξη με τον Νίκο Κοτζιά

Παράλληλα, επήλθε ρήξη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που δεν είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποδέχτηκε τελικά ότι τους χωρίζουν αρκετά.

Το συνολικό σκηνικό ολοκληρώνεται με την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για το ποιος εκπροσωπεί το κράτος δικαίου και την κοινωνική πολιτική, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση κινδυνεύει να χαθεί εάν εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μάχη των βουλευτών

Η μεγαλύτερη όμως μάχη που καλείται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μάχη των βουλευτών του.

Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση, τότε θα χάσει αρκετούς βουλευτές που δεν θα καταφέρουν να εκλεγούν εκ νέου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αλλά και με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, υπολογίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει περίπου 74 έδρες, χάνοντας μεγάλο μέρος των σημερινών του δυνάμεων.

Μοιραία λοιπόν έχει αρχίσει ένας αγώνας δρόμου, για το ποιος βουλευτής θα επικρατήσει στην Α’ και Β΄ Αθηνών αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν σε μεγάλη δοκιμασία γιατί σχεδόν ένας στους δύο δεν θα επανεκλεγεί και έτσι είναι πολύ κρίσιμο για τον κάθε υποψήφιο να δώσει μια αποτελεσματική «μάχη» που θα του εξασφαλίσει μια έδρα στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας στις επιλογές των στελεχών που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά του κάνει έναν συνδυασμό ατόμων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το παλαιό ΠΑΣΟΚ αλλά και ορισμένους από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Περιπτώσεις, δηλαδή, σαν αυτές του κ. Ραγκούση, του κ. Παπαχριστόπουλου αλλά και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗΜΑΡ (όπως η περίπτωση της υποψηφιότητας της κ. Ρεπούση).

Ένα μεγάλο ερώτημα για το τι έγινε τελικά και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να στείλει εις αναζήτηση σταυρού τον υπουργό Τουρισμού και πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος άλλαξε πριν από λίγο καιρό «στρατόπεδο».

Ένα από τα σημεία τριβής με την Φώφη Γεννηματά ήταν αυτό ακριβώς το θέμα. Ζητούσε από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να παραμείνει στο Επικρατείας και όταν εκείνη του ανακοίνωσε πως θα πρέπει να είναι υποψήφιος με σταυρό προτίμησης, αποχώρησε.

Και τώρα, που συνέβη ακριβώς το ίδιο, ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής.

Ανάλογες δοκιμασίες πρόκειται να αντιμετωπίσουν και οι λεγόμενοι «ισχυροί» υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα που δεν διατηρούν άριστες σχέσεις μεταξύ τους.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναβαθμίσει την Έφη Αχτσιόγλου ενώ αντίθετα ο κ. Φλαμπουράρης φαίνεται να επιλέγει την μη ενεργό πολιτική δράση, αφού δεν θα είναι υποψήφιος σε κάποια εκλογική περιφέρεια ή στο Επικρατείας, παραμένοντας απλός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Η «μάχη των Αθηνών» δεν θα είναι απλή και οι βουλευτικές έδρες θα περιοριστούν από 17 που είχε το 2015 σε 12 στις επικείμενες εκλογές.

Επομένως θα γίνει μεγάλη μάχη για το ποιοι θα μπουν και ποιοι θα μείνουν εκτός.

Στη Β΄ Αθήνας υπάρχουν ισχυρά ονόματα σαν τους Τσακαλώτο, Κουρουμπλή, Παππά, Ζαχαριάδη, Κατρούγκαλο, Μπαλάφα και Ξυδάκη.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Α’ Αθηνών, αφού εκτός του κ. Τζανακόπουλου, υποψήφιοι είναι ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης αλλά και η εκπρόσωπος του κόμματος Ράνια Σβίγκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ