ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από ΣΕΠΕ για «οδοστρωτήρα» Μητσοτάκη: Δεν είναι εμπόδιο να τηρείται ο νόμος

Τσίπρας από ΣΕΠΕ για «οδοστρωτήρα» Μητσοτάκη: Δεν είναι εμπόδιο να τηρείται ο νόμος
EUROKINISSI

«Αποτελεί κοινωνική ανάγκη και εθνικό στόχο η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον υφυπουργός Εργασίας και υποψήφιο βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα, τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο και από τον Νάσο Ηλιόπουλο ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής του ΣΕΠΕ.

Απευθυνόμενος προς τους υπαλλήλους του Σώματος, που τον υποδέχθηκαν με χειροκρότημα ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα επέλεξα να βρίσκομαι μαζί με όσους δίνουν την καθημερινή μάχη για να επανέλθει η κανονικότητα και η αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς. Θέλω λοιπόν πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνατε και κάνετε για να βάλετε ένα τέλος στην ανομία και στα άβατα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Σημείωσε, δε, ότι μέσα από την δράση του ΣΕΠΕ οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι υπάρχει νόμος και ότι μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Ο Τσίπρας αναφέρθηκε στο ΣΕΠΕ λέγοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση το παρέλαβε υποστελεχωμένο και σχεδόν αδρανοποιημένο: «παραλάβαμε ένα Σώμα με σοβαρές ελλείψεις και σήμερα έχουμε αυξήσει το δυναμικό του κατά 35%».

Δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει η ενίσχυση του ΣΕΠΕ, καθώς θα γίνουν άμεσα 150 προσλήψεις και παράλληλα ανακοίνωσε ότι «προχωράμε σε προσλήψεις για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια επιθεωρητών υγείας και ασφάλειας. Γιατί για εμάς η ασφάλεια είναι στοιχείο δημοκρατίας και η ασφάλεια στην εργασία βασικός μας στόχος».

Δύο αντιλήψεις για την εργασία και τη ανάπτυξη

Υπάρχουν δύο αντιλήψεις για το πώς θα βγούμε από τη κρίση, είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

«Η άποψη που εκφράζουμε εμείς είναι ότι η συλλογική πρόοδος, η ανάπτυξη και προκοπή προϋποθέτει την ενίσχυση των αμοιβών, τη μείωση της ανεργίας, ποιοτικές δουλειές, και προϋποθέτει επίσης την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας

Η άλλη αντίληψη είναι προκειμένου να έχουμε ανάπτυξη να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος και να κάνουμε τα στραβά μάτια στην παραβατικότητα. Εκτός από ιδεολογικό πρόσημο οι δύο αυτές αντιλήψεις δείχνουν και ποια Ελλάδα θέλουμε. Η παραβατικότητα δεν είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα, δείχνει την παλιά Ελλάδα που αφήσαμε πίσω. Δημιουργεί άνισες συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στους ίδιους τους επιχειρηματίες...».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με επιχειρηματίες από το χώρο του τουρισμού στην Κω, και στο σχετικό βιντεάκι που διέρρευσε στο Διαδίκτυο: «Είδα σε μία συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν από τους επιχειρηματίες να του ζητά να αλλάξει η κείμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά το πενθήμερο και το οκτάωρο. Έλεγε μάλιστα μετ΄ επιτάσεως "όχι έξι μέρες εργασίας επτά ημέρες". Το δεύτερο αίτημα του επιχειρηματία ήταν το αίτημα να τελειώνουμε με τους εκβιαστικούς ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε:

«Γιατί όμως είναι εκβιασμός να ζητείται από όλους να δίδουν τα δικαιώματα που ορίζει ο νόμος στους εργαζομένους; Ο πρόεδρος της ΝΔ, έκλεισε χωρίς να απαντήσει ευθέως σε αυτά που έλεγε ο επιχειρηματίας, αλλά με το μήνυμα ότι θέλει να είναι οδοστρωτήρας για τα εμπόδια μπροστά στην επιχειρηματικότητα. Δεν είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα το να τηρείται ο νόμος, να τηρείται το οκτάωρο και το πενθήμερο. Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί ταυτόχρονα αναπτυξιακό μοχλό και προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η επόμενη μέρα για την χώρα δεν περνάει λοιπόν μέσα από την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αντίληψη του να αφήσουμε τους εργαζόμενους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους με τους εργοδότες και το κράτος σε ρόλο θεατή».

110.000 προσλήψεις από την αρχή της χρονιάς

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι αυτά που φωτογραφίζουν το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας της κοινωνίας πρέπει να έλθουν και να στοιχηθούν με τις σημαντικές επιτυχίες όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τόνισε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού τηρείται σχεδόν καθολικά. Επίσης αντίθετα από ό,τι προέβλεπαν κάποιοι, δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα. Είχαμε 110.000 προσλήψεις από την αρχή της χρονιάς, και ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας συνεχίζεται. Έχουμε καλύψει 380 χιλιάδες από το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2010-2014. Έχουμε φθάσει να καλύψουμε περίπου το μισό από ό,τι χάσαμε».

Μπορούμε να ξαναγίνουμε κανονική χώρα της ΕΕ στον σκληρό της πυρήνα

Ο κ. Τσίπρας αποδοκίμασε την άποψη της ηγεσίας της ΝΔ ότι η αγορά εργασίας μπορεί να αυτορυθμίζεται. Αναφέρθηκε στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν να συναποφασίζουν και προσέθεσε: «Είναι μία ωραία ιδέα, μόνο που οι όροι της συναπόφασης όταν η ανεργία είναι στο 19% δεν είναι ισότιμοι».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε τέλος και στη δουλειά τού ΣΕΠΕ, λέγοντας ότι χρειάστηκε να μπουν μερικά τσουχτερά πρόστιμα όπως στην Τράπεζα Πειραιώς, υπήρξαν όμως σημαντικά αποτελέσματα. «Η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από το 20% στο 8,9%... Η ηλεκτρονική δήλωση ωραρίου και υπερωριών που θεσπίστηκε από το υπουργείο Εργασίας υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που είδαν τις υπερωρίες τους να δηλώνονται το τελευταίο οχτάμηνο από 348.000 σε 726.000 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και τον συνολικό αριθμό των δηλωμένων ωρών να αυξάνεται κατά 170%. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας που δεν δηλώνονταν πριν πουθενά σήμερα και δηλώνονται και πληρώνονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ