ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί Τσίπρας και Μητσοτάκης «πίνουν νερό» στο όνομα του Παυλόπουλου

Γιατί Τσίπρας και Μητσοτάκης «πίνουν νερό» στο όνομα του Παυλόπουλου
Στιγμιότυπο από την δεξίωση που παραθέτει ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος,για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας,Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τσίπρας και Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες «πίνουν νερό στο όνομα» του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο καθένας, βέβαια, για τους δικούς του λόγους.

Τα καλά λόγια που πάντα έλεγε ο πρωθυπουργός για τον πρώτο πολίτη της χώρας τώρα έχουν ξεχωριστεί σημασία. Το ίδιο ισχύει και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας για τον κ. Παυλόπουλο χθες, είπε ότι τον εκτιμά και σέβεται τον θεσμικό του ρόλο.

Όλα βέβαια έχουν, βέβαια, την αιτία τους. Ο μεν πρωθυπουργός περιμένει από τον Προκόπη Παυλόπουλο να υπογράψει τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει ακριβώς το αντίθετο.

Στο προεδρικό Μέγαρο, κατά την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συζητήθηκαν αρκετά γύρω από το θέμα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, φέρεται να είπε ότι πράγματι δεν υπήρχε σωστή εικόνα των δημοσκοπήσεων αλλά και των πολιτικών εξελίξεων.

Τι θα γίνει με τη Δικαιοσύνη

Από την πλευρά του, μετά από αρκετές συζητήσεις και συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φαίνεται να έχει καταλήξει να μην υπογράψει το ΠΔ για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως εξηγούν άνθρωποι κοντά στον ίδιο και έχουν εικόνα, ο κ. Παυλόπουλος μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα.

Με το τέλος του μήνα και μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να γνωστοποιήσει τη θέση του ως προς το μέγα αυτό ζήτημα και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να είναι αρνητικός, χωρίς ωστόσο, να παραγνωρίζει το Συνταγματικό δικαίωμα της κυβέρνησης. Περισσότερο θέμα ηθικής τάξης και πολιτικό είναι, παρά Συνταγματικό και ως εκ τούτου κάπως έτσι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να αντιμετωπιστεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση, βέβαια, επιθυμεί να λήξει το θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη με την ευνοϊκότερη για την ίδια κατάληξη αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται θεωρώντας πως δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση. Ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλείται τα θέμα ηθικής είναι γιατί θα ήθελε εκείνος να αποφασίσει για τις αλλαγές αυτές και να επιλέξει τα πρόσωπα που θα προτείνει. Άλλωστε, η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη αν υποθέσουμε, μάλιστα, πως θα θελήσει η ΝΔ να διερευνήσει την υπόθεση Novartis και τις καταγγελίες του κ. Αγγελή για το πως ξεκίνησε το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» όπως χαρακτηρίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης αρμόδιο για θέματα διαφθοράς κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Το βέβαιο πάντως είναι ξέχωρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας , ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι άριστος στο θεσμικό του ρόλο που τιμά ιδιαίτερα, γνωρίζει πολύ καλά τις παρενέργειες στη μια ή την άλλη περίπτωση, όπως εξίσου γνωρίζει πολύ καλά και τα καθήκοντα του εκ του Συντάγματος που πηγάζουν και με γνώμονα αυτά θα πράξει ανάλογα. Άλλωστε πάντα όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ