ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μειώσεις στους φόρους από το 2020 και όχι στις συντάξεις

Μητσοτάκης: Μειώσεις στους φόρους από το 2020 και όχι στις συντάξεις
EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ισχυρή εντολή, προκειμένου να διαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους δανειστές, ζήτησε από τους πολίτες ενόψει των εθνικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η μείωση των φόρων θα ισχύσει από το 2020, αλλά και πως οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν κινδυνεύουν από νέες μειώσεις. Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά στοχευμένες προσλήψεις, ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το Σεπτέμβριο. Γιατί δεν θα κάνει ντιμπέιτ μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα και τι είπε για Novartis.

«Η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο θα ψηφίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η μείωση των φόρων θα ξεκινήσει από την 1-1-2020. Έχουμε τη δυνατότητα και είμαστε σίγουροι, μεταξύ άλλων, για τη μείωση ΕΝΦΙΑ, εισαγωγικό συντελεστή στο 9%, διατήρηση αφορολόγητου, μείωση φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 24%», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης στον αέρα του ΣΚΑΪ τονίζοντας πως αφού προχωρήσει το κύμα μεταρρυθμίσεων, θα πάει στους εταίρους για να διαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Έχω αρκετά δείγματα ότι μια ισχυρή μεταρρυθμιστή κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους. Για αυτό ζητώ μια ισχυρή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως εδώ και τέσσερα χρόνια η οικονομία υποαποδίδει. «Τεράστια πλεονάσματα για να μοιράζονται επιδόματα. Εμείς θέλουμε να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να στηρίζονται στις επενδύσεις. Μειώνουμε το φόρο στις επιχειρήσεις, απλοποιούμε την αδειοδοτική διαδικασία στη χώρα για επιχειρήσεις. Περισσότερα κίνητρα να επενδύσουν οι επιχειρηματίες. Ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα», ήταν το μήνυμά του.

«Για το 2019 δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους Ευρωπαίους, με βάση το μοντέλο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει.

Αναφερόμενος στο σχέδιό του για την ανάπτυξη ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως οι πολίτες στη Δυτική Αττική θα ωφεληθούν πρώτα από όλους, φέρνοντας ως παράδειγμα το Κερατσίνι.

«Όση μείωση στις συντάξεις έγινε, έγινε»

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως στόχος του είναι να υπάρξουν μεγαλύτερες διευκολύνσεις προς τους πολίτες με ένταξη στις 120 δόσεις περισσότερων δικαιούχων, και τόνισε πως 1 δισ. ευρώ θα επιστρέψει άμεσα στους δικαιούχους από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ενώ χαρακτήρισε προβληματικό το νόμο Κατρούγκαλου.

«Ο νόμος Κατργούγκαλου είναι προβληματικός σε πολλές πτυχές. Ο τρόπος που γίνονται οι υπολογισμοί των νέων συντάξεων είναι προβληματικός. Οι επικουρικές συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες. Το θέμα είναι τί γίνεται με τις νέες συντάξεις. Νέα παιδιά αισθάνονται ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Πολλά νέα παιδιά πέφτουν θύματα κακών εργοδοτών και δουλεύουν ανασφάλιστα. Ο επόμενος υπουργός Εργασίας έχει πολλά να κάνει και να σχεδιάσουμε μία νέα μεταρρύθμιση. Ο σημερινός συνταξιούχος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Οση μείωση έγινε έγινε», είπε προσθέτοντας πως στόχος του είναι και η τόνωση της αγοράς ακινήτων με περισσότερα κίνητρα σε ιδιοκτήτες για παράδειγμα για την ανακαίνιση των κτιρίων αλλά και με τη διευκόλυνση στις μεταβιβάσεις με μείωση της γραφειοκρατίας.

Επαναλαμβάνοντας, δε, πως στο Δημόσιο δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για στοχευμένες προσλήψεις σε νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς, πρώτα στην ειδική αγωγή που ήδη τρέχει η διαδικασία, ενώ, όπως τόνισε, θα δρομολογηθούν προσλήψεις 1.500 ατόμων στην Αστυνομία, σε ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.

«Η διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο μπορεί και πρέπει να γίνει από το ΑΣΕΠ. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται από τον προϊστάμενο. Θα πάμε σε επιλογές διευθυντών και τμηματαρχών και σε μια διαδικασία που θα επιβραβεύει τον άξιο. Η αξιολόγηση δεν θα είναι μια τιμωρητική διαδικασία. Απόλυση δεν υπάρχει πια στο Δημόσιο» είπε, εκφράζοντας την ενόχλησή του για το γεγονός ότι διαστρεβλώνονται τα όσα λέει.

«Ενοχλούμαι και το βρίσκω και μικρόψυχο όταν το απέναντι κόμμα και ο απερχόμενος πρωθυπουργός βάζει πράγματα στο στόμα μου που δεν έχω πει. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με αυτά που λέω αλλά είναι φοβερό το αντίπαλο κόμμα να διαστρεβλώνει αυτά που λέω. Συνομιλητής μου είναι η κοινωνία, θα συνεχίσω να μιλώ με την κοινωνία, θα εξηγήσω στον κόσμο δύο πράγματα. Γιατί η ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα και δεύτερο γιατί πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ζητώ να έρθουν και να συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Καμία ψήφος δεν περισσεύει. Αν η χώρα δεν έχει ισχυρή κυβέρνηση, θα μπούμε σε περιπέτειες» δήλωσε.

Ο Μητσοτάκης δεν παρέλειψε επίσης να απευθύνει κάλεσμα στους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις εκλογές, σημειώνοντας πως «αν δεν εκλεγεί μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες».

Συγκεκριμένα τόνισε πως η κάλπη αρχίζει από το «μηδέν» και κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει διακοπές, ειδικά τους συνταξιούχους, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε μήνα», ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι στόχος του είναι όσο μπορεί -μια φορά το μήνα, εάν είναι δυνατόν - να συζητά με τους πολίτες και να μην είναι «κλεισμένος» στο Μ. Μαξίμου σε προστατευμένο περιβάλλον από συμβούλους - κόλακες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Θα ζητήσω να επιστρέψουν οι εταιρικές καταθέσεις στην Ελλάδα, αφού θα δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις στη φορολογία και για επενδύσεις και για την επιβράβευση των εργαζομένων τους», τόνισε ακολούθως ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Για τη φοροδιαφυγή σημείωσε ότι θα στοχεύσει σε επιχειρήσεις και θα ζητά αποδείξεις από την ταβέρνα ή υδραυλικούς, και όχι από τα σούπερ μάρκετ για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Ο Γ. Στουρνάρας είναι πολύ καλός κεντρικός τραπεζίτης είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και επέκρινε την κυβέρνηση για τις σχέσεις της μαζί του.

«Στο τέλος του έτους θα λήξει η θητεία των επιτρόπων», σημείωσε και χαρακτήρισε πολύ καλό επίτροπο τον κ. Αβραμόπουλο.

Μίλησε, τέλος, με θερμά λόγια και για τον Π. Πικραμμένο, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει εάν θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

«Ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς» ζήτησε ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να απαντήσει για τα πεπραγμένα του τα προηγούμενα χρόνια.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα κάνει ντιμπέιτ μόνο με τον πρωθυπουργό καθώς αντίπαλοί του είναι όλοι οι αρχηγοί.

«Η ΝΔ είναι η μετριοπαθής πατριωτική δύναμη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τη ΝΔ και να μην επιλέξουν κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά ή στην άκρα δεξιά.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ, πρόσθεσε πως «όλοι οι υπολογισμοί για την Ελλάδα γίνονται με την οικονομία να υποαποδίδει», ενώ αντέτεινε πως το σχέδιό του προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη.

Μιλώντας τέλος για τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Άγκυρα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεννόησης, σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και καλής γειτονίας. «Έχουμε καλούς συμμάχους και με σύμμαχο το διεθνές Δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με καλή διάθεση και αυτοποεποίθηση. Θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση συνεννόησης με την Τουρκία σε ένα πλαίσιο που είναι αδιαπραγμάτευτο. Η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει έμπρακτα την αυτοπεποίθηση που της αναλογεί. Αφορά και ευρύτερα το ρόλο μας στην περιοχή», τόνισε και συνέχισε: «η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας δεν θα έχει κανένα μέλλον αν η Αλβανία δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη άμβλυνσης των αρνητικών επιπτώσεων που απορρέουν από την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ