ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολάκης: Σε «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας

Αποστολάκης: Σε «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας
Φωτογραφία αρχίου EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για το τι θα συμβεί σε ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία στο Καστελόριζο, εκτίμησε ότι «αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας» και στη συνέχεια σημείωσε πως η χώρα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε επεισόδιο στο ακριτικό νησί.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου υπογράμμισε: «Ο Ερντογάν δεν σταματά τις προκλήσεις και φαίνεται πως τα μέτρα και οι ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν αναστέλλουν τις κινήσεις τους. Οι προθέσεις της Τουρκίας είχαν στο πλάνο και την ελληνική ΑΟΖ. Η εκτίμηση είναι ότι είναι τόσα τα προβλήματα που έχουν να λύσουν, ώστε δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να το πράξουν».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει λάβει διαβεβαιώσεις, είτε από τους Αμερικανούς, είτε από τους Ευρωπαίους, ότι στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου θα έχει και έμπρακτη στήριξη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοια υπόσχεση, ούτε τέτοια υπόθεση προς το παρόν, αλλά εγώ έχω ξαναπεί ότι όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε κατ’ αρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας».

Όπως εξήγησε, «αυτό που έχουμε περάσει σαν εικόνα και στους Αμερικανούς και σε όλους τους φίλους μας είναι ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι όπως είναι, πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, διότι όταν θα φτάσει στην περίπτωση του Καστελόριζου, εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Εκεί η κατάσταση θα έχει γίνει πιο δύσκολη».

«Αν λοιπόν θέλουν να βοηθήσουν να μη συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να το κάνουν από τώρα. Αυτή είναι η βοήθεια στην οποία προσβλέπουμε από τους συμμάχους μας και βέβαια στην αποτρεπτική ισχύ που προκύπτει από το γεγονός ότι έχουμε φτιάξει ισχυρές συμμαχίες», που «υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή τα δικαιώματα της Κύπρου και προσπαθούν - και με δηλώσεις και με πιέσεις, με όλους τους τρόπους - να αποτρέψουν τους Τούρκους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν», υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε πως ο Ελληνικός Στρατός «είναι έτοιμος» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση, ωστόσο όπως ο ίδιος είπε, «η αναλογία (στρατιωτικών) δυνάμεων έχει διαταραχθεί, αυτά που ξέραμε για τους συσχετισμούς έχουν αλλάξει. Τα τόσα χρόνια κρίσης, οπωσδήποτε έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα, γιατί παγώσαμε όλα μας τα καινούργια προγράμματα».

«Όμως έγινε ένα νοικοκύρεμα, μαζέψαμε τα κομμάτια μας και καταφέραμε αυτή τη στιγμή με πολύ καλή διαχείριση των χρημάτων που είχαμε και των προϋπολογισμών να κρατήσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και σε μία πολύ καλή επιχειρησιακή ικανότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι έχουμε κρατήσει ένα τέτοιο επίπεδο. Επομένως, τηρουμένων των αναλογιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε εξαιρετική κατάσταση, γιατί η προσπάθειά μας ήταν, αφού δεν μπορούσαμε να πάμε σε καινούρια προγράμματα, να κρατήσουμε τα συστήματα και τα μέσα λειτουργικά κι επιχειρησιακά. Κι αυτό έγινε, γιατί το προσωπικό είναι εξαιρετικό, είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και το πήραν προσωπικά» επισήμανε.

Στην ερώτηση, γιατί η Ελλάδα δεν παρενέβη όταν το τουρκικό γεωτρύπανο προσέγγισε την κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε πως πρώτα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα όπλα της διπλωματικής οδού και μετά θα χρησιμοποιηθούν τα στρατιωτικά. Ο ίδιος εκτιμά πάντως πως «δε θα φτάσουν εκεί τα πράγματα».

Αναφερόμενος στην πιθανή προμήθεια των S-400 ή των F-35 από την Τουρκία, σχολίασε πως «δεν είναι ευχάριστο να αποκτά τέτοιες δυνατότητες» η γειτονική χώρα.

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή το θέμα των S-400 είναι πάρα πολύ σοβαρό, ήδη οι Τουρκοι επικαλούνται ότι είναι ένα αμυντικό σύστημα και είναι αμυντικό σύστημα, αλλά η ομπρέλα κάλυψης που έχει, εάν τοποθετηθούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο κοντά, εμείς είμαστε μέσα σε αυτή την ομπρέλα. Τώρα τα F-35 είναι ένα αεροσκάφος, πέμπτης γενιάς, είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα».

«Το F-35 δεν αντιμετωπίζεται με F-35, αντιμετωπίζεται με μοντέρνα συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και εντοπισμού με ένα καλύτερο αντιβληματικό σύστημα και βέβαια σιγά-σιγά πρέπει να μπούμε και εμείς στη νέα γενιά αεροσκαφών», σημείηωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ