ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φορολογία: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται στο προνομιακό πεδίο της ΝΔ

Φορολογία: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται στο προνομιακό πεδίο της ΝΔ
Eurokinissi

Στις ευρωεκλογές ένα από τα τρία βασικά συνθήματα της Νέας Δημοκρατίας ήταν το «λιγότεροι φόροι».

Δεν θα ήταν υπερβολική η εκτίμηση ότι σε μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την υπερφορορολόγηση και η ΝΔ με τις φοροελαφρύνσεις. Η μείωση των φόρων συνεχίζει να είναι κεντρικός άξονας της καμπάνιας της ΝΔ για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Μάλιστα, στο εκλογικό πρόγραμμά της υπάρχει ειδική κατηγορία που τιτλοφορείται «Λιγότεροι φόροι, μεγαλύτερο εισόδημα».

Εκεί διαβάζουμε:

«Μια οικονομία που αναπτύσσεται είναι μια οικονομία που εξασφαλίζει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους. Με δικαιότερη φορολογία που απελευθερώνει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα, ώστε κάθε Έλληνας να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τον ίδιο και την οικογένεια του».

Αίμα πίσω από τις μεταρρυθμίσεις

Στο μέχρι τώρα ευνοϊκό για τη ΝΔ πεδίο της φορολογίας φαίνεται να επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την αντεπίθεσή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους Αδάμο Ζαχαριάδη και Κώστα Τσιτούνα στο CNN Greece, είπε: «Ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει φοροελαφρύνσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την Ενέργεια».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι παραπέμπει τις φοροελαφρύνσεις στο μέλλον, την ίδια στιγμή που ετοιμάζει περικοπές.

Συγκεκριμένα, είπε:

« Αν πάρουμε όλα μαζί τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, είναι περίπου 5,5 δις παραπάνω από τους στόχους μας. Βγάζουν έξω τους στόχους μας 5,5 δις. Τι λέει λοιπόν. Τίποτα το 2019 και το 2020 τι θα κάνω; Θα τους πω μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης πλεονασμάτων. Και επειδή είναι δεδομένο ότι μείωση πλεονασμάτων δεν θα υπάρξει, ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Θα είναι οι μειώσεις των δαπανών. Δηλαδή, αν υποθέταμε ότι θα εφάρμοζε όσα λέει, θα έπρεπε να μειώσει τις δαπάνες 5,5 δις. Όταν λέει μεταρρυθμίσεις και ο λαός έχει την εμπειρία και την γνώση, τι σήμαινε η λέξη μεταρρύθμιση την πενταετία 2010-2014, όταν λέει λοιπόν μεταρρυθμίσεις, μυρίζει αίμα. Κρύβεται ανθρώπινο αίμα».

Η δήλωση στο Κρήτη TV

Χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο Κρήτη TV, ο αρχηγός της ΝΔ αρνήθηκε ότι το κόστος των φοροελαφρύνσεων της ΝΔ φτάνει τα 5,5 δισ., όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «έχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο φορολογικών μειώσεων σε βάθος τετραετίας».

Προσέθεσε ότι: «Εγώ δεν είπα ότι το 2020 θα μειώσω τον ΦΠΑ. Θα μειώσω τον ΦΠΑ στην εστίαση. Πλην του υποκατώτατου συντελεστή που διατηρείται, για να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, στο 22% και 11%, αυτό θα το κάνουμε στο δεύτερο μισό της θητείας μας».

Να σημειωθεί πάντως ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία δεν αναγράφεται η χρονικότητα στην οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σχετική αποστροφή έχει ως εξής: «Μειώνουμε τον ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Και διατηρούμε βέβαια τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% ως έχει.»

Επίθεση από Αχτσιόγλου

Η συνέντευξη Μητσοτάκη έδωσε λαβή για νέα επίθεση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε η Έφη Αχτσιόγλου, Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων:

«Ο πρόεδρος της ΝΔ σε χτεσινή συνέντευξή του στο Κρήτη TV δήλωσε ότι δεν θα κάνει καμιά μείωση φόρου το 2019, μίλησε για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση το 2020 (μείωση την οποία την έχει υλοποιήσει ήδη η κυβέρνηση) και παρέπεμψε σε βάθος τετραετίας για τις άλλες υποτιθέμενες μειώσεις φόρων, αφού πρώτα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και διαπραγματευτεί με τους εταίρους και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν. Ακαθόριστες υποσχέσεις λοιπόν για φοροαπαλλαγές αλλά ισχυρές διαβεβαιώσεις λιτότητας».

Αν μη τι άλλο, η συζήτηση είναι επί της προγραμματικής ουσίας και αφορά άμεσα τα οικονομικά των πολιτών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ