ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας πήρε πίσω το ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά

Ο Τσίπρας πήρε πίσω το ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά
Μαθητές στο προαύλιο σχολείου Eurokinissi/Bonis

Στην αναστολή του μέτρου ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανακοίνωσε Αλ. Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, θα αναζητήσει ισοδύναμα έως τον Νοέμβριο καθώς αναγνωρίζει ότι πλήττονται με το μέτρο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. 

Παρά ταύτα, η μη οριστική επίλυση του προβλήματος συντηρεί το κλίμα ανασφάλειας και στα ιδιωτικά σχολεία και στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και τις οικογένειες τους.

Η στάση της κυβέρνησης συγκέντρωσε τα ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση καθώς αφενός θεωρεί ότι το μέτρο είναι κυβερνητικής εμπνεύσεως ενώ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα σαφή δέσμευση και συγκεκριμένα ισοδύναμα.

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί σύγχυση, λέει και ξελέει» ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το θέμα «με συνεχείς παλινωδίες, διαρροές στα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνιακά τρυκ».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «σχεδόν ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή, παραπαίει, δημιουργεί σύγχυση λέει και ξελέει. Καλούμε τον κ. Τσίπρα, σήμερα κιόλας να εγκαταλείψει, επιτέλους, τις αριστερές ιδεοληψίες και τη φοροεπιδρομή και να υιοθετήσει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας».

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση είναι πολύ σοβαρό, γιατί αφορά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες... Η λανθασμένη και επώδυνη αυτή πρόταση έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και πέρασε στο Μνημόνιο, λόγω των ιδεοληπτικών εμμονών της. Τώρα οι ίδιοι έχουν την ευθύνη, να υιοθετήσουν την Πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και να βρουν τα ισοδύναμα μέτρα-μέσω περιορισμού δαπανών- για την απόσυρση του μέτρου. Όχι με προσωρινή “κατάψυξη”, για να το ξεπαγώσουν πάλι μετά από λίγες μέρες. Δεν θα εξαπατήσουν πια κανένα...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ