ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας διαφορετικός Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα τατουάζ, οι Guns N’ Roses και η κρίση με τη Μαρέβα

Ένας διαφορετικός Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα τατουάζ, οι Guns N’ Roses και η κρίση με τη Μαρέβα
EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Έκκληση σε όλους τους πολίτες για συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και «ειδικά στα νέα παιδιά», καλώντας τα πρώτα να ψηφίσουν και μετά να πάνε για μπάνιο, καθώς «οφείλουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους». Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον Ant1 και στην εκπομπή «The 2night show», με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, παρουσίασε μια διαφορετική πτυχή του εαυτού του, έξω από τα στενά όρια της πολιτικής.

Μιλώντας για την προσωπική του σταδιοδρομία, είπε πως όσο ζούσε στο εξωτερικό σκέφτηκε κάποιες φορές να μην επιστρέψει στην Ελλάδα «αλλά τελικά γύρισα το ΄97, μόλις είχαμε παντρευτεί με τη Μαρέβα, μόλις είχε γεννηθεί η πρώτη μας κόρη η Σοφία».

«Και πήραμε την απόφαση τότε να γυρίσουμε, γιατί θέλαμε η Σοφία να μεγαλώσει στην Ελλάδα. Γύρισα τότε με αρκετά χαμηλότερο μισθό από αυτόν που κέρδιζα στο εξωτερικό, αλλά επειδή πίστευα ότι η χώρα πήγαινε προς τη σωστή κατεύθυνση και επειδή ήθελα να ξεκινήσω την επαγγελματική μου καριέρα στην Ελλάδα», εκμυστηρεύτηκε.

Αναφερόμενος στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό, σημείωσε πως είναι σημαντικό να ξέρουν ότι η χώρα έχει μακροπρόθεσμη προοπτική.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη:

Σε μία συνέντευξη χωρίς αυστηρό πολιτικό ή προεκλογικό χαρακτήρα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη συζήτηση που είχε με τον 21 ετών γιο του, ο οποίος θέλει να κάνει τατουάζ, αλλά και το ότι θα επιθυμούσε να ήταν παρόντες οι γονείς τους σε μια πιθανή εκλογική νίκη. Μάλιστα αποκάλυψε πως ως ήχο στο κινητό του έχει το τραγούδι «Paradise city», των Guns N’ Roses.

«Σκέφτηκα να κάνω τατουάζ. Σε άλλες εποχές. Πριν γίνει της μόδας, αλλά τελικά δεν έκανα. Με ρώτησε ο γιος μου, όμως και αυτό που του είπα είναι να το σκεφτεί καλά και κυρίως να σκεφτεί πώς θα είναι μετά από 30 χρόνια. Αν έκανα νομίζω πως ήταν κάτι που θα είχε σχέση με τα παιδιά μου», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάθε φορά που βρίσκομαι στα Χανιά πάω και αφήνω ένα λουλούδι στον τάφο των γονιών μου. Και σίγουρα αυτήν τη φορά αισθάνθηκα πιο έντονη την απουσία τους, αλλά ίσως και με έναν τρόπο την παρουσία τους. Διότι όλο και πιστεύω ότι από κάπου μπορεί να βλέπουν και να χαίρονται. Η μάνα μου έφυγε πιο νωρίς. Ο πατέρας μου έχω τη χαρά ότι πρόφτασε να με δει τουλάχιστον αρχηγό της ΝΔ. Άρα, είδε ίσως το πρώτο επεισόδιο από αυτό το οποίο, όπως είπες, ενδεχομένως, πιθανώς, μπορεί να συμβεί σε λίγες ημέρες από τώρα».

Παραδέχθηκε, δε, ότι το όνομα είναι ένα διαβατήριο αναγνωρισιμότητας στην πρώτη εκλογή, αλλά «μετά μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα».

Απαντώντας έμμεσα για το debate, υποστήριξε πως «επέλεξα συνειδητά -και στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών και σίγουρα σε αυτήν την εθνικών εκλογών- τη στρατηγική να μην μπω σε καμία αντιπαράθεση, να παρουσιάσω το πρόγραμμά μου».

«Να μιλήσω όχι μόνο για το όραμά μου -το όραμα ακούγεται αρκετά αφηρημένο- για το σχέδιό μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, για το τι σημαίνει ισχυρή ανάπτυξη, για το τι σημαίνει πολλές καλές δουλειές, για το πως θα μειώσουμε τους φόρους και να συνομιλήσω ευθέως με την κοινωνία. Συνομιλητές μας σήμερα είναι οι πολίτες. Εξάλλου μεταξύ εμού και του κ. Τσίπρα υπήρξαν 42 αντιπαραθέσεις στη Βουλή αυτά τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Δεν έλειψε η συζήτηση μεταξύ μας», είπε.

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σημείωσε πως «ήταν ένας εξαιρετικός πατέρας με την απόσταση μισού αιώνα ηλικιακής διαφοράς, γιατί με έκανε στα πενήντα του και βέβαια με τη σκληρή πραγματικότητα ότι όταν εγώ μεγάλωνα, ήταν ήδη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και διεκδικούσε την πρωθυπουργία».

«Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται η Δάφνη (σ.σ. η κόρη του) σήμερα. Δεν πέρασα πολύ χρόνο με τον πατέρα μου μεγαλώνοντας και αυτό ήταν πάντα ένα μικρό παράπονο. Χτίσαμε, όμως, συν τω χρόνω, μια καταπληκτική σχέση. Και πιστεύω ότι και αυτός με είδε εκεί που ήθελε να με δει και εγώ του είπα αυτά που ήθελα να του πω», είπε χαρακτηριστικά.

Αποκάλυψε το μεγάλο παράπονο της Μαρίκας Μητσοτάκη η οποία «είχε ένα όραμα, να φτιάξει ένα μεγάλο κέντρο αποκατάστασης, για το οποίο πολεμήθηκε χυδαία. Κάποια στιγμή το εγκατέλειψε και ήταν το μεγάλο της παράπονο ήθελε από τη δική της προσπάθεια ως σύζυγος πρωθυπουργού να κάνει τη διαφορά».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «εάν βρεθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, ευθυνόμαστε πρωτίστως εμείς ως χώρα» και ότι «έγιναν τεράστια λάθη στη διαχείριση της κρίσης και από το εξωτερικό και από τους πιστωτές μας».

«Αλλά το ζήτημα είναι να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι ότι μπορούμε να αλλάξουμε» είπε, εξηγώντας πως «η διαδρομή και η δική μου, αυτά τα τέσσερα χρόνια, στην ουσία από τότε που επέλεξα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με κάνει να πιστεύω ότι αλλάζουν πράγματα στην ελληνική κοινωνία. Εγώ δεν ήμουν το φαβορί για να εκλεγώ», ανέφερε.

«Πολλοί θεωρούσαν ότι είμαι πολύ εκσυγχρονιστής, ίσως πιο φιλελεύθερος ή δεν ταιριάζω με τη Νέα Δημοκρατία έτσι όπως την ήξεραν κάποιοι. Και όμως, ήρθαν πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, με εξέλεξαν πρόεδρο γιατί πίστευαν στην ανάγκη να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία. Ένα κόμμα με αρχές και με αξίες, με ρίζες στην ελληνική κοινωνία, το οποίο, όμως, χρειαζόταν μια σημαντική δόση εκσυγχρονισμού. Σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε αντιλήψεις. Και πιστεύω ότι αυτο το πέτυχα. Και πιστεύω ότι αν καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εκλογές και να λάβουμε την ισχυρή εντολή που ζητώ από τον ελληνικό λαό, θα είναι μια ένδειξη μεγάλης ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεροληπτεί σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, «διότι αν μια κοινωνία φτωχαίνει ή πάντως δεν πλουτίζει, τότε όλοι την πληρώνουν, και οι πιο αδύναμοι.

«Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν αδύναμοι συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν σήμερα να είναι μόνο εξαρτημένοι από ένα επίδομα. Το επίδομα είναι απαραίτητο για να ανακουφίζει τους συμπολίτες μας. Αλλά δεν θέλουμε πολίτες οι οποίοι να είναι δια βίου εξαρτημένοι από ένα επίδομα. Θέλουμε πολίτες οι οποίοι να δουλεύουν», όπως είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε λάτρης τον σπορ ενώ διηγήθηκε και μια ιστορία που συνέβαλε στο να μην καπνίσει ποτέ: «ο παππούς μου πέθανε, ο πατέρας της μητέρας μου, από καρκίνο του πνεύμονα».

«Δώδεκα ετών με φώναξε στο δωμάτιο του νοσοκομείου, λίγο πριν πεθάνει: μου είπε εμείς δεν ξέραμε τότε τη ζημιά που κάνει το τσιγάρο, τώρα εσείς το ξέρετε και σε παρακαλώ να μην καπνίσεις ποτέ. Όχι απλά δεν κάπνισα, αλλά θα εφαρμόσω τον αντικαπνιστικό νόμο αμέσως. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στους καπνιστές, στους δυνητικούς, παθητικούς καπνιστές και πρέπει να μειώσουμε δραματικά τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα».

Εκτίμησε δε πως «και οι καπνιστές οι ίδιοι που μας ακούν, θα αναγνωρίσουν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί».

Στα περί «μπουζούκι χωρίς τσιγάρο δεν γίενται», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Μπουζούκι χωρίς τσιγάρο και αν πιείς ένα μπουκάλι ουίσκι, να φροντίσεις να μην οδηγήσεις μετά, διότι θα βρεις τον μπελά σου, είναι η συμβουλή μου. Διότι έχουμε και το άλλο πρόβλημα των τροχαίων θανάτων από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτοί και αν είναι τζάμπα θάνατοι» ενώ απευθυνόμενος στους Κρητικούς είπε: «τους τα είπα και τώρα στην Κρήτη. Τους λέω, πολύ ωραία, να φτιάξουμε τον δρόμο, τον Βορειο άξονα και θα βοηθήσω, αλλά όταν πας και πίνεις δέκα κούπες που πίνουν στην Κρήτη, και μετά θεωρείς ότι είναι και μαγκιά να πάρεις το αυτοκίνητο και να τρέχεις με 150 χλμ, πηγαίνεις γυρεύοντας εσύ και, βέβαια, θέτεις και σε κίνδυνο τη ζωή άλλων οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν άδειες για καπνιστικά κλαμπ εξηγώντας πως «πρέπει, όμως, να σκεφτούμε και τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα με το κάπνισμα αφορά τους εργαζόμενους οι οποίοι θα δουλέψουν σε έναν τέτοιο χώρο και θα καπνίζουν όλοι…».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κρίση στον γάμο του όπου ήταν σε διάσταση, λέγοντας ότι δεν νομίζει ότι πρέπει, ότι αξίζει τον κόπο, να κρατιέται μία σχέση ζωντανή για τα παιδιά.

«Είναι εις βάρος των παιδιών. Νομίζω ότι υπήρχε πάντα μία μεγάλη αγάπη και ένας αμοιβαίος θαυμασμός. Βρεθήκαμε σε μία δύσκολη συγκυρία στην αρχή της πολιτικής μου καριέρας, με πιέσεις τις οποίες και οι δύο δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Δεν είπαμε ποτέ ο ένας βαριές κουβέντες για τον άλλον. Βάλαμε πάντα τα παιδιά σε πρώτη μοίρα. Κάναμε τη ζωή μας για αρκετά χρόνια. Αλλά αν μπορώ ταπεινά να δώσω μία συμβουλή: Οι Αγγλοσάξονες έχουν μία φράση που λέει ότι “Το γκαζόν είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη μεριά του φράχτη”. Δεν είναι. Δηλαδή πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο και το καλύτερο είναι εδώ», αποκάλυψε.

«Κατά κανόνα, όταν χαλάει μία σχέση φταίνε και οι δύο. Σε ποια αναλογία; Παίζεται, δεν θα φταίνε και οι δύο 50-50, αλλά φταίνε και οι δύο. Το θέμα είναι ότι έχεις το θάρρος να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να πεις: Ωραία, δεν δείχνω απλά το δάχτυλο –‘’φταις εσύ’’- αλλά αναρωτιέσαι ‘’μήπως έκανα και εγώ κάτι στραβό;’’. Προφανώς δεν είναι όλοι οι γάμοι για να μείνουν», συμπλήρωσε.

Υποστήριξε πως εκείνο που τον έχει ενοχλήσει περισσότερο είναι «η χυδαία επίθεση στη Μαρέβα»: «Ήταν οργανωμένη, ήταν κεντρικά συντονισμένη και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να εμπλέκει κανείς με τέτοιο χυδαίο τρόπο στην πολιτική αντιπαράθεση τα μέλη της οικογένειας. Αυτό το είχαμε τηρήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς, και σε αυτό, ξεφύγαμε τα τελευταία χρόνια» σημείωσε.

Ερωτώμενος για την δήλωσή του περί υπουργικών κουστουμιών εξήγησε πως «με ενοχλεί η προεξόφληση του αποτελέσματος».

«Ο καθένας έχει φιλοδοξίες και είναι θεμιτές. Και την επόμενη μέρα προφανώς και θα συγκροτήσω, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, ένα υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα συμπεριληφθούν πολλά από τα στελέχη της ΝΔ που αγωνίζονται σήμερα να εκλεγούν βουλευτές», σημείωσε.

«Εμένα με ενοχλεί η προεξόφληση του αποτελέσματος. Και με ενοχλεί πάρα πολύ -και προφανώς γίνομαι δέκτης και τέτοιων πληροφοριών- το “ψήφισέ με γιατί είμαι σίγουρος υπουργός”. Αυτοί που τα λένε αυτά -και μπορεί κάποιοι να τα λένε- ας προσέχουν διότι τίποτα δεν μένει μυστικό στην Ελλάδα», τόνισε.

«Και ευτυχώς ή δυστυχώς το προνόμιο συγκρότησης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Είναι μια πάρα πολύ μοναχική απόφαση. Ακούς και τελικά την παίρνεις μόνος σου. Και ο σκοπός μου, εφόσον με εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είναι να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Να μην λογαριάσω τόσο ισορροπίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ