ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Για την τουρκική προκλητικότητα, το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και τις σχέσεις της Ελλάδας με ΗΠΑ – Ρωσία – Κίνα αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή One Talk.

Ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η Τουρκία έχει μια πάγια τακτική αναθεωρητισμού.

«Να αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και να προσπαθεί να διεκδικήσει το μερίδιο αυτών που θεωρεί ότι της ανήκουν, όχι με την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας αλλά προβάλλοντας τη δύναμή της» είπε στο One TV o κ. Κατρούγκαλος, και συνέχισε:

«Εμείς αδρανοποιούσαμε αυτή την προβολή ισχύος με το να καταδικάζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας αυτή η συμπεριφορά ως παράνομη και προκλητική».

Επανέλαβε δε, μια δήλωση που είχε κάνει και στο παρελθόν προκαλώντας αντιδράσεις.

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο. Το είχα πει και είχα παρεξηγηθεί. Ποια δικαιώματα όμως; Μόνο αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, όχι αυτά που θέλει να επιβάλλει με τη δύναμή της. Είναι πάντα προς το συμφέρον μας να θέλουμε η συζήτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι του διεθνούς δικαίου» ανέφερε.

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο σκοπός της Τουρκίας δεν είναι ποτέ να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για αυτή.

«Εμείς έχουμε προστατευτεί απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες. Κανείς δεν διανοείται να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, αλλά χωρίς φόβο» τόνισε χαρακτηριστικά, και ερωτηθείς για τα περί συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία, απάντησε: «Επιδιώκαμε πάντοτε να οριοθετήσουμε τη δική μας Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, προφανώς σε σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και ιδιαίτερα στο δίκαιο της θάλασσας. Το ίδιο και η Κύπρος».

Υπογράμμισε, παράλληλα, η Αθήνα κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την κατάσταση στο Αιγαίο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως ποτέ δεν είχαμε τόσο καλές σχέσεις με Ουάσινγκτον και Πεκίνο.

Ενδεικτικό του θετικού αυτού κλίματος χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μας κάλεσαν για στρατηγικό διάλογο.

«Αποδείξαμε ότι είμαστε κράτος του οποίου τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά, δηλαδή θέλουμε να εξασφαλιστεί σταθερότητα στη Μεσόγειο» είπε, σημειώνοντας πως οι σχέσεις στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισοτιμία. Μιλώντας δε για τη Ρωσία, χαρακτήρισε ως παρένθεση την περίοδο ψύχρανσης των διμερών σχέσεων.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος άσκησε δριμεία κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διαπραγματευτική τους γραμμή. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση πως η ΝΔ διαπραγματευόταν σε πολύ χαμηλότερη βάση.

«Διαπραγματευόταν διπλή ονομασία χωρίς αλλαγή του συντάγματος» τόνισε, προσθέτοντας πως είχαν βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη αλλά ακόμη και πάλι κατάφεραν να περάσουν από κάτω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ