ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ για νέο Ποινικό Κώδικα: Νοσηρή ανοχή της κυβέρνησης σε κάθε είδους ανομία

ΝΔ για νέο Ποινικό Κώδικα: Νοσηρή ανοχή της κυβέρνησης σε κάθε είδους ανομία
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα από χθες, 1η Ιουλίου.

Η ΝΔ επισημαίνει την πρόθεσή της να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτραπεί η μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων μετά την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα, τονίζοντας πως στόχος της θα είναι η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, τονίζει πως «με τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση, εγκληματίες που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα, ακόμη και οι τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη, μπορούν πλέον να αποφυλακισθούν».

Όπως λέει «η επιλογή της απερχόμενης κυβέρνησης να δρομολογήσει μια τέτοια πρωτοφανή εξέλιξη, επιβεβαιώνει τη νοσηρή ανοχή της σε κάθε είδους ανομία. Ακόμη και στην τρομοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία, εφόσον την εμπιστευθούν οι πολίτες, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει την μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων. Kαι θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», καταλήγει η κ. Ζαχαράκη.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο News 24/7, διέψευσε εκ νέου τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως τα μέλη της 17Ν θα μπορούν νακαταθέσουν αίτημα αποφυλάκισης με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, τονίζοντας ότι ειδικά για τους πολυισοβίτες, οι ποινές είναι αυστηρότερες πλέον.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ χαρακτήρισε λυπηρό το να δημιουργείται αυτή η συζήτηση πέντε μέρες πριν από τις εκλογές και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν τοποθετείται επί του θέματος.

Όπως είπε, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 χρόνια, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25.

Παράλληλα, δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ