ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019 - Δημοσκόπηση Alco: Δείτε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ τέσσερις ημέρες πριν τις κάλπες

Εκλογές 2019 - Δημοσκόπηση Alco: Δείτε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ τέσσερις ημέρες πριν τις κάλπες
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου, νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco αποτυπώνει τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στις 8,8 μονάδες υπέρ του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ πέντε κόμματα συνθέτουν την επόμενη Βουλή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,1% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,3%.

Τρίτη δύναμη παραμένει σταθερά το Κίνημα Αλλαγής με 6,9% και ακολουθούν ΚΚΕ με 3,9% και Χρυσή Αυγή με 3,2%, ενώ εκτός Βουλής μένουν για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση που αφορά τις πρόωρες εθνικές εκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 2,8% και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με ποσοστό 2,4%.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση της προεκλογικής περιόδου που αποτυπώνει ξεκάθαρη αυτοδυναμία για τη ΝΔ, παρόλο που η «ψαλίδα» μετάξύ των δύο κομμάτων κλείνει, συγκριτικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που ανέρχεται στο 12,7%, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ούτε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα πάρει περισσότερα μέτρα ενίσχυσης για τη μεσαία τάξη.

Ωστόσο, το 34% πιστεύει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα παρθούν από μία κυβέρνηση της ΝΔ και το 22% από μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι 9,7%, και την είσοδό του στη Βουλή κερδίζει η Ελληνική Λύση.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,3%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 7% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 4,3%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 3,6% και η Ελληνική Λύση με 3,1%. Εκτός μένει το ΜέΡΑ25 με 2,6%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 12,7%.

Τα στατιστικά όρια στα ποσοστά της δημοσκόπησης της Alco έχουν ως εξής:

  • ΝΔ: 31,1% (ελάχιστο) - 36,9% (μέγιστο)
  • ΣΥΡΙΖΑ: 21,6% (ελάχιστον) - 27% (μέγιστο)
  • ΚΙΝΑΛ: 5,6% (ελάχιστο) - 8,6 % (μέγιστο)
  • ΚΚΕ: 3,5% (ελάχιστο) - 6,1% (μέγιστο)
  • Χρυσή Αυγή: 2,4% (ελάχιστο) - 4,8% (μέγιστο)
  • Ελληνική Λύση: 2,0% (ελάχιστο) - 4,2% (μέγιστο)
  • ΜέΡΑ25: 1,6% (ελάχιστο) - 3,6% (μέγιστο)
  • 'Ενωση Κεντρώων: 0,7% (ελάχιστο) - 2,1% (μέγιστο)
  • Πλεύση Ελευθερίας: 0,6% (ελάχιστο) - 2,0% (μέγιστο)
  • Αναποφάσιστοι: 12,1%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ