ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέγαρο Μαξίμου: Ο Τσίπρας παρέδωσε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα στον Μητσοτάκη

Μέγαρο Μαξίμου: Ο Τσίπρας παρέδωσε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα στον Μητσοτάκη
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η παράδοση των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκημετά την ορκωμοσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε με ταχύ βήμα, αντάλλαξε σύντομη χειραψία για τους φωτογράφους με τον Αλέξη Τσίπρα, ενλω στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον συνόδευσε στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.

Είναι μία διαδικασία που όπως επισήμανε χθες ο κ. Τσίπρας, δεν είχε ακολουθηθεί το 2015 όταν έγινε εκείνος πρωθυπουργός, καθώς δεν του παρέδωσε το Μαξίμου ο τότε προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 13:30 για την τελετή παράδοσης - παραλαβής της Προεδρίας της Κυβέρνησης, χωρίς τη σύζυγο και τα παιδιά του, αμέσως μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μετά την αναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη Μαρέβα Γκραμπόφσκι μαζί μετά τα τρία τους παιδιά, έκαναν την πρώτη τους... βόλτα στο Μέγαρο Μαξίμου.


Η ορκωμοσία στο Προεδρικό

Με θρησκευτικό όρκο και ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ορκίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Σε δήλωσή του στην κάμερα της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας του, ο νέος πρωθυπουργός τόνισε πως το κόμμα του θα τιμήσει «στο ακέραιο την ισχυρή εντολή» που έλαβε από τον ελληνικό λαό και επανέλαβε πως «από σήμερα ξενικά σκληρή δουλειά».

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».«Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στην εντολή που μας έδωσε ο Ελληνικός λαός και με πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης. Η δουλειά ξεκινά τώρα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για την ορκωμοσία του.

Στις 12:40 προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ορκιστεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τα παιδιά του.

Ο γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεννηματάς τον υποδέχθηκε, ενώ ήδη στο προεδρικό μέγαρο βρίσκονταν οι τρεις αδελφές του, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Αλεξάνδρα και η Κατερίνα.

Πριν από την ορκωμοσία, ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, διάρκειας περίπου δέκα λεπτών.

Έχοντας πάρει ισχυρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, στις 6 το απόγευμα, από τον Στέλιο Πέτσα, που αναλαμβάνει τη νευραλγική θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Επίσημα η νέα Βουλή αρχίζει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου, με την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ στις 18 θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής και στη συνέχεια θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και θα ακολουθήσει η τριήμερη συζήτηση (19-21 Ιουλίου) για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Διαδικασία η οποίο αποκτά τυπικό χαρακτήρα λόγω της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας. Με ενδιαφέρον παρ΄ όλα αυτά αναμένεται η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος ήδη δήλωσε πως στόχος του είναι να δημιουργήσει… πρόβλημα στη νέα κυβέρνηση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ