ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν εξαιρούνται οι Γενικοί Γραμματείς από το Μητρώο Στελεχών

Δεν εξαιρούνται οι Γενικοί Γραμματείς από το Μητρώο Στελεχών
EUROKINISSI

Δεν υφίσταται θέμα εξαίρεσης των γενικών γραμματέων από τη διαδικασία επιλογής στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης διευκρινίζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Σε απάντηση σημερινών δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για εξαίρεση των γενικών γραμματέων από τη διαδικασία επιλογής στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, στο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που ρωτήθηκαν από το CNN Greece ανέφεραν ότι δεν υφίσταται θέμα εξαίρεσης των γενικών γραμματέων από τη διαδικασία επιλογής στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι γενικοί γραμματείς (οι οποίοι μετονομάζονται σε Εκτελεστικούς Γραμματείς) θα έχουν αποκλειστικά διοικητικές αρμοδιότητες και ευθύνες οι οποίες θα περιγράφονται σαφώς στα νέα οργανογράμματα όλων των υπουργείων τα οποία θα καταρτιστούν στο άμεσα προσεχές διάστημα.

Μέχρι σήμερα οι γ.γ. ορίζονταν από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης και οι αρμοδιότητές τους ορίζονταν, κατά περίπτωση, με εξουσιοδοτικές πράξεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, πλέον οι αρμόδιοι υπουργοί θα επιλέγουν ανάμεσα σε πέντε πρόσωπα, τα οποία θα υποδεικνύει το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και μέσα από διαφανείς και αντικειμενικές αξιολογήσεις των ενδιαφερομένων. Τον τελικό λόγο θα έχει ο πολιτικός προϊστάμενος δεσμευόμενος από την προεπιλογή του Ειδικού Συμβουλίου.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει το υπουργείο, εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η αξιοποίηση στελεχών τα οποία γνωρίζουν το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων τους ενώ η σαφής περιγραφή της θέσης και των διοικητικών καθηκόντων τους εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει σύγκρουση πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας.

Οι πρώτες επιλογές των Εκτελεστικών Γραμματέων θα γίνουν μετά την οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου και την κατάρτιση των οργανογραμμάτων που προβλέπονται να ολοκληρωθούν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ