ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Η σχέση φιλίας εξαρτάται από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Η σχέση φιλίας εξαρτάται από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκίαέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού, από πλευράς Άγκυρας, του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Κατά τη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων έναντι της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ότι οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας μαζί της εξαρτώνται από τον εκ μέρους της πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Όπως σημείωσε, «αναπόσπαστο μέρος του αποτελεί το Δίκαιο της Θάλασσας, ήτοι η Συνθήκη του Montego Bay του 1982, που δεσμεύει και την Τουρκία μέσω των γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους παράγει. Διαμηνύουμε λοιπόν προς την Τουρκία ότι θα υπερασπισθούμε τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα, δίχως καμία έκπτωση, υποχώρηση ή υπαναχώρηση. Πολλώ μάλλον όταν τέτοιες εκπτώσεις, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις θα δημιουργούσαν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αρνητικό προηγούμενο και για το Διεθνές και για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο». Υπογράμμισε, επίσης, ότι προς αυτή την κατεύθυνση πολύτιμη είναι η κατανόηση και συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, επισήμανε ότι ως μέλη των Κοινοβουλίων στις χώρες όπου ζουν, τιμούν την Ελλάδα διεθνώς, υπηρετώντας, ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατ' εξοχήν δε τα κοινωνικά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος δικαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ