ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκρήξεις και πυροβολισμοί στο κέντρο της Τζακάρτας

Εκρήξεις και πυροβολισμοί στο κέντρο της Τζακάρτας
REUTERS/DARREN WHITESIDE

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι - πέντε αστυνομικοί και επτά πολίτες -  σκοτώθηκαν από τις διαδοχικές εκρήξεις βομβών σήμερα το πρωί στο κέντρο της Τζακάρτας και πυροβολισμοί ακούστηκαν έξω από καφετέρια την ώρα που πλησίαζαν στο σημείο ένοπλοι αστυνομικοί.

Πέντε από τους δράστες είναι νεκροί, δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της αστυνομίας ενώ άλλοι τέσσερις έχουν συλληφθεί.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Ινδονησίας TV One μετέδωσε αυτή την εικόνα η οποία φέρεται να δείχνει έναν από τους δράστες της επίθεσης

"Έχουμε αποκλείσει το κτίριο από το ισόγειο μέχρι τον τελευταίο όροφο, σύντομα η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο,» δήλωσε ο ίδιος εξηγώντας ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών μέσα στον κινηματογράφο που βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με την καφετέρια.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ένας από τους νεκρούς ο οποίος ήταν εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών, είναι Ολλανδός.

Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από χειροβομβίδες, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι νεκροί κείτονται στο έδαφος, σε πολυσύχναστη οδική αρτηρία της Τζακάρτας όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις. "Τα θύματα είναι ένας αξιωματικός της αστυνομίας και πολίτες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Αντον Τσαρλιγιάν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση ακολουθεί την διατύπωση σαφούς απειλής από το Ισλαμικό Κράτος, ότι η χώρα αποτελεί στόχο.

Ένας από τους στόχους των επιθέσεων της Πέμπτης ήταν ένα αστυνομικό τμήμα, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, το Sarinah Thamrin Plaza.

Τα σημεία που χτύπησαν οι τρομοκράτες - Πηγή: CNN

Ένοπλοι έκαναν χρήση χειροβομβίδων και αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στο κοντινό κτίριο, όπου πιστεύεται ότι οι ένοπλοι έχουν καταφύγει.

Ένα καφέ Starbucks στο ισόγειο του κτιρίου ήταν ανάμεσα στους στόχους.

Ερασιτεχνικό βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο Twitter, φαίνεται να έχει καταγράψει την έκρηξη έξω από το καφέ.

Αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται κατά μήκος της οδικής αρτηρίας υπέστη ζημιές μετά τις έξι εκρήξεις. Πυροβολισμοί επίσης ακούστηκαν στο σημείο αυτό, σύμφωνα με δημοσιογράφο.

Πριν από λίγο ακούστηκε άλλη μια έκρηξη στο Skyline Building, στο οποίο πραγματοποιούν επίθεση οι τρομοκράτες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πίσω από την ένοπλη επίθεση και τις εκρήξεις στην Ινδονησιακή πρωτεύουσα, Τζακάρτα, δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας στο Ρόιτερς.

"Οπωσδήποτε πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκεται ο ISIS", δήλωσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ