ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράψε – σβήσε στο παρασκήνιο για τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Γράψε – σβήσε στο παρασκήνιο για τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή και τώρα αυτό το ζητούμενο είναι ποιος θα αναλάβει τη θέση του γραμματέα του «νέου» κόμματος. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Παρασκηνιακά οι συζητήσεις για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Πάνο Σκουρλέτη έχουν ξεκινήσει και τα ονόματα που ακούγονται είναι αρκετά.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία και στα πολιτικά πηγαδάκια ακούγονται έντονα τα ονόματα: Νάσος Ηλιόπουλος, Ρένα Δούρου, Χρήστος Σπίρτζης και Γιάννης Ραγκούσης. Είναι τα πρόσωπα που ενδέχεται να διεκδικήσουν τη θέση του γραμματέα και οι εισηγήσεις για τον καθένα προέρχονται από διαφορετικά στρατόπεδα…

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια ασφαλής εκτίμηση, με τις ζυμώσεις στο εσωτερικό του κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα να εντείνονται μετά το Σεπτέμβριο.

Για τον Νάσο Ηλιόπουλο, το μόνο σίγουρο είναι πως έχει ισχυρά ερείσματα στη νεολαία του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως αποτέλεσε ισχυρό στήριγμα στις εκλογές. Σε ό,τι αφορά στη Ρένα Δούρου, είναι ένα πρόσωπο που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θωρούν πως στοχοποιήθηκε για τις τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι, ωστόσο δεν το… έβαλε στα πόδια και ξανακατέβηκε υποψήφια. Είναι αλήθεια πως έχει δύναμη στο κόμμα και αυτό φάνηκε από την θέση που έλαβε στη νέα Πολιτική Γραμματεία τον Οκτώβριο του 2018, όταν κατατάχθηκε πέμπτη.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και στελέχη στη Κουμουνδούρου που αντιδρούν στο ενδεχόμενο η Δούρου να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα, καθώς θεωρούν πως δεν έχει το προφίλ που χρειάζεται για τη συγκεκριμένη θέση.

Αναφορικά με τον Γιάννη Ραγκούση, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, καθώς προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από εκείνους που διαφωνούν με την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τον Χρήστο Σπίρτζη, αποτελεί ένα πρόσωπο που αν και προέρχεται και εκείνος από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ενσωματώθηκε πλήρως στο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον έχει προσβάσεις στο κόμμα.

Ποιο πρόσωπο θα επιλεχθεί τελικά είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί το συνέδριο, για το οποίο ο βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι διευρύνει τη βάση του. Γι’ αυτό το λόγο αρχικά θα ανοίξουν οι οργανώσεις του κόµµατος, με στόχο να εγγραφούν νέα μέλη και αν καταστεί εφικτό να φθάσουν στο 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή περί τους 180.000, και στη συνέχεια θα λάβει χώρα το συνέδριο, το οποίο και θα σηματοδοτήσει την επανίδρυση του κόμματος.

Επομένως, βάσει των παραπάνω, οι ισορροπίες θα είναι διαφορετικές και αναλόγως των συσχετισμών που θα διαμορφωθούν, κάποια πρόσωπα θα αποκτήσουν προβάδισμα.

«Το ποιος θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος, όταν πια το κόμμα θα έχει επανιδρυθεί, αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση. Πολλά θα εξαρτηθούν αν επιτευχθεί ο στόχος για διεύρυνση της βάσης του κόμματος, κάτι που θα αποδειχθεί στο συνέδριο», δήλωσε στο CNN Greece, κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Τι θα κάνει, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Σκουρλέτη; Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν αποτελεί μία εύκολη περίπτωση, καθώς είναι από τις παλιές… καραβάνες του ΣΥΡΙΖΑ. Θα του χρυσώσει με κάποιον τρόπο το χάπι; Άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τσίπρας αλλά και αρκετοί στην Κουμουνδούρου θεωρούν λανθασμένες κάποιες επιλογές του στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές και στοίχησαν στο κόμμα, όπως αποδείχθηκε από τη σαρωτική επικράτηση σε δήμους και περιφέρειες των γαλάζιων υποψηφίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ