ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Προς ξεκαθάρισμα λογαριασμών Τσίπρα-στελεχών;

ΣΥΡΙΖΑ: Προς ξεκαθάρισμα λογαριασμών Τσίπρα-στελεχών;
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι χαμηλοί τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησαν πολύ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΙΡΖΑ εκτυλίχτηκε χτες σε κλίμα έντασης. Ορισμένοι κάνουν λόγο για την πιο επεισοδιακή συνεδρίαση των τελευταίων ετών. Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό επεισόδιο ήταν αυτό μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μετά το πέρας της εισηγητικής τοποθέτησης του κ. Τσίπρα, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε διευκρινίσεις για την ατζέντα της συνεδρίασης, δηλαδή αν θα συζητηθεί ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου και η εκτίμηση για το εκλογικού αποτελέσματος. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε να απαντάει, κάποιοι βουλευτές παραπονέθηκαν ότι δεν μπορούν να ακούσουν, έγινε η σχετική «συνελευσιακή βαβούρα», και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με οργισμένο ύφος είπε: «Άντε μην τα πάρω». Στη συνέχεια, είπε ότι η συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο της εισήγησής του. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το επεισόδιο διέρρευσε αμέσως, κάτι που ορισμένοι εξέλαβαν ως ένδειξη αποφασιστικότητας του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στα στελέχη του. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν και άλλες έντονες παρεμβάσεις Τσίπρα σε κριτικές ομιλίες βουλευτών.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

Ορισμένες πηγές έχουν την εκτίμηση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τα στελέχη του. Ωστόσο, άλλες πηγές αρνούνται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τέτοιο σχέδιο. Όπως και να έχει, ο κ. Τσίπρας εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί ισχυρές αντιρρήσεις στη διαδικασία ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά μία γραμμή πληροφόρησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να προχωρήσει με τον τρόπο που κρίνει σκόπιμο, ακόμα και αν αυτό σημάνει ότι θα αφήσει πίσω του σημαντικά στελέχη ή τάσεις. Βεβαίως, από τη φύση τους αυτές οι διαρροές δεν μπορούν να διασταυρωθούν.

Εκλογή από τη βάση

Φαίνεται ότι το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης του επόμενου διαστήματος θα είναι η εκλογή του προέδρου από τη βάση όπως έχει καθιερωθεί στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ. Το θέμα ετέθη από αρκετά μέλη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας. Αντιρρήσεις εξέφρασε ο Νίκος Μπίστης.

Χτες η εκλογή από τη βάση ζητήθηκε για πρώτη φορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα από την Άννα Βαγενά. Η κ. Βαγενά εξελέγη στη Λάρισα μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει την έδρα στην Αχαΐα. Η τοποθέτηση της κ. Βαγενά προκάλεσε το σκωπτικό σχόλιο του Νίκου Φίλη οποίος την ρώτησε «αν στην ψηφοφορία θα συμμετάσχει και ο απόδημος Ελληνισμός».

Η εκλογή από τη βάση βοηθάει γενικά την εγγραφή νέων μελών. Ωστόσο, για τα στελέχη με μακρά πορεία στην ανανεωτική Αριστερά, η εκλογή προέδρου από τα όργανα και όχι από τη βάση, θεωρείται αδιαπραγμάτευτη.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν πήρε το λόγο ο Νίκος Βούτσης, όπως ακριβώς είχε κάνει και στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σάββατο. Το τι λέει και το τι δεν λέει ο Νίκος Βούτσης έχει βαρύνουσα σημασία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού για πολλά μέλη του κόμματος θεωρείται ο θεματοφύλακας της ιστορικής συνέχειας του χώρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ