ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανταρσία» βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για μισθούς και συνεργάτες

«Ανταρσία» βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για μισθούς και συνεργάτες
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το επεισόδιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν ήταν η μόνη στιγμή έντασης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τόνοι σηκώθηκαν επίσης μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και των Όλγα Γεροβασίλη, Παύλου Πολάκη και Σίας Αναγνωστοπούλου.

Αιτία αποτέλεσε ο Κώδικας Δεοντολογίας την εφαρμογή του οποίου θέλει να επιβάλει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προβλέπεται

Δύο είναι τα επίμαχα σημεία του προκαλούν τις αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  1. Η μεταβίβαση του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης στο κόμμα για τα οργανωτικά έξοδα και την ενίσχυση της «Αλληλεγγύης για όλους». Μετά την αφαίρεση του 40% μένουν στους βουλευτές περίπου 4.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων για τις επιτροπές).
  2. Η χρησιμοποίηση από το κόμμα των 2 από τους 5 συνεργάτες που δικαιούται κάθε βουλευτής. Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κεντρικός μηχανισμός από 150 τεχνοκράτες οποίος θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο και θα τεκμηριώνει τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μηχανισμός αυτός θα στελεχωθεί από τους επιστημονικούς συμβούλους που εργάστηκαν το προηγούμενο διάστημα στα υπουργεία και πλέον έχουν αποκτήσει βαθιά γνώση του πεδίου.

Οι αντιρρήσεις

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό, αρκετοί είναι οι βουλευτές είναι αυτοί που θεωρούν ότι δεν «βγαίνουν» με τις 4.000, λόγω των εξόδων που προκύπτουν από τη δραστηριότητά τους.

Οι πιο ισχυρές διαφωνίες όμως αφορούν τους συνεργάτες. Η κ. Γεροβασίλη αμφισβήτησε το δικαίωμα του κόμματος να παίρνει αποφάσεις που αφορούν τους βουλευτές ερήμην τους. Ο κ. Πολάκης είπε ότι νιώθει απειλούμενος έτσι όπως τίθεται το ζήτημα. Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι το να διατηρούν οι βουλευτές γραφεία στις περιφέρειές τους διευκολύνει την επαφή τους με τους πολίτες κι ενισχύει τη δημοκρατία.

Το βιλαέτι

Στο θέμα επανήλθε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖA σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ALPHA, όπου είπε: «Αν θέλουμε να φτιάξουμε νέο, μαζικό, γειωμένο κόμμα, δεν μπορεί ο καθένας να αντιλαμβάνεται την εκλογική του περιφέρεια σαν το βιλαέτι του. […] Αλλά, θέλω να πω σε όσους συναδέλφους έχουν τέτοιους ενδοιασμούς, ότι όταν κατέβηκαν ως υποψήφιοι υπέγραψαν έναν κώδικα δεοντολογίας - και αυτό συμβαίνει μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, σε κανένα άλλο κόμμα - όπου δίνουν το 40% της αποζημίωσής τους στο ταμείο του κόμματος και θέτουν στη διάθεση των κοινών επιτροπών του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ασχολούνται επαναλαμβάνω με αυτό το έργο, της τεκμηρίωσης της προγραμματικής μας δουλειάς, τον έναν από τους αποσπασμένους που έχουν τη δυνατότητα να έχουν και τον έναν επιστημονικό συνεργάτη.»

Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν «περνάει» των βουλευτών, αλλά αυτό μένει να το δούμε στην πράξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ