ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις - Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ο λαϊκισμός είναι η κινητήρια δύναμη της ΝΔ

Προγραμματικές δηλώσεις - Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ο λαϊκισμός είναι η κινητήρια δύναμη της ΝΔ
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δριμύτατη κριτική με αφορμή τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την «οβιδιακή μεταμόρφωση», όπως είπε, του πολιτικού λόγου της, άσκησε το βράδυ της Δευτέρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τοποθετούμενος επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στη Βουλή, τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα τους θα τις κατηψηφίσουν.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «αυτή η διήμερη συζήτηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επί των προγραμματικών δηλώσεων, διότι παρακολουθούμε έναν πολιτικό διάλογο να εξελίσσεται σε έναν τελείως διαφορετικό κλίμα και μια διαφορετική στάση ως προς τον πολιτικό λόγο της ΝΔ».

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο. Γιατί όπως λένε και οι Βρετανοί: You can’t teach an old dog, new tricks», δήλωσε σε σκωπτικό τόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έστρεψε τα βέλη του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «κακόγουστο αστείο» τις δηλώσεις του περί καταπολέμησης του λαϊκισμού.

Είπε ο κ. Τσίπρας: «Για την ακροδεξιά ότι την καταπολεμήσατε μάλλον θα το πάρω ως κακόγουστο αστείο, μιας και πλέον έχετε δίπλα σας αρκετά στελέχη από τον ΛΑ.Ο.Σ. Ως προς τον λαϊκισμό, πρέπει να σας πω ότι κάθε φορά που δίναμε μια μάχη στο εξωτερικό, προεξοφλούσατε την αποτυχία μας. Κι ενώ γνωρίζατε ότι πετυχαίναμε τους στόχους, προμηνύατε ότι θα έρθουν δεινά. Θυμάστε τον περιβόητο "δημοσιονομικό κόφτη", τον καταγγείλατε με πάθος, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Όταν φάνηκε ότι η Ελλάδα θα βγει από τα Μνημόνια, ποντάρατε ότι θα πάμε σε ένα τέταρτο και ότι δεν θα βγαίναμε ποτέ στις αγορές».

«Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε αυτοκριτική για την αντιπολίτευση που ασκήσατε; Ψεύτες μας ανεβάζατε, ψεύτες μας κατεβάζατε. Κάνατε αντιπολίτευση ως και για την τραγωδία στο Μάτι, φτάνοντας στο χειρότερο σημείο τυμβωρυχίας. Αυτή η στάση υποδεικνύει ότι όλα αυτά τα κάνατε για λόγους ψηφοθηρικούς, καλύπτοντας τον εθνολαϊκισμό. Τα κάνατε σχεδόν όλα κι έρχεστε να μας πείτε πως σε αυτές τις εκλογές νικήσατε τον λαϊκισμό. Αυτό πάει πολύ. Όχι μόνο δεν τον νικήσατε, αλλά τον τροφοδοτήσατε κιόλας», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζοντας την επίθεσή του εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε: «Τα κάνατε όλα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν αφήσατε τίποτα να μην κάνετε. Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε και το λαϊκισμό; Εντάξει πάει πολύ. Εσείς λοιπόν δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί. Γιατί έχουν καταρρεύσει όλα όσα στήσατε ως αφήγημα τα προηγούμενα χρόνια στα δύο κομβικά ζητήματα για τη χώρα. Την οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Εκεί άλλωστε συγκρουστήκαμε. Εμείς με τα πεπραγμένα μας και την αλήθεια, εσείς με το ψέμα και την παραπλάνηση».

Όργουελ έναντιον Κίπλινγκ...

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και την Οικονομία, αντέταξε μια ρήση του Βρετανού συγγραφέα και δημοσιογράφου, Τζόρτζ Όργουελ, λέγοντας: «Επειδή, όμως, μου άρεσε ιδιαίτερα η αναφορά σας στον Κίπλινγκ, προχθές επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα δικό μου αγαπημένο – επίσης Βρετανό – συγγραφέα για να καταλάβετε τη διαφορά μας: Έγραψε λοιπόν ο Όργουελ ότι: "Στις στιγμές της εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατικό". Η υπό μια έννοια λοιπόν η στάση μας τόσο στο Μακεδονικό όσο και στην οικονομία είχε και αυτόν το χαρακτήρα».

Είπε δε για την Οικονομία: «Όλα αυτά, είναι απολύτως κοστολογημένα. Αν όλα αυτά τα αθροίσουμε έχουμε 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δισ. εφάπαξ. Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των Μνημονίων. Επτά δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του 18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 τα έχουμε ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο 18 και 19. Συν το 1,7 εφάπαξ στο τέλος του 2018».

Για το τέλος των Μνημονίων

Επιμένοντας στην κριτική του κατά της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν αναγνώρισε ποτέ την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα Μνημόνια.

«Το μόνο που κάνατε ήταν να τα βαφτίσετε "παροχολογία". Και εσείς ήρθατε προχθές και είπατε ότι θα κάνετε τη μεγάλη ανατροπή, ότι θα κάνετε δηλαδή κωλοτούμπες προς τα πίσω, θα πάτε την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 300 εκ περισσότερο για να απαλύνετε και τους πιο ευκατάστατους. Συγχαρητήρια... Ωσαννά...», είπε σε ειρωνικό τόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στην πλευρά της ΝΔ.

Υπεραμυνόμενος του κυβερνητικού έργου επί των ημερών του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να επιτεθεί εκ νέου κατά της κυβέρνησης: «Δηλαδή έχουμε ήδη εμείς υλοποιήσει μέτρα 7 δις σε λιγότερο από ένα χρόνο και μας λέγατε τέταρτο μνημόνιο και παροχολογία και εσείς φέρατε 300 εκ έκπτωση μεγαλύτερη στον ΕΝΦΙΑ για το 19 και κοντεύετε να στήσετε και αψίδες του θριάμβου να περάσετε από κάτω. Αλλά για να δούμε θα περάσετε κάτω από τις αψίδες ή μήπως θα περάσετε κάτω από το πήχη, ακόμη και από τον χαμηλό πήχη που βάλατε; Εδώ είμαστε και θα το δούμε, σε λίγους μήνες. Σε λίγους μήνες εδώ θα είμαστε και οι πολίτες θα κρίνουν με βάση τα έργα και τα πεπραγμένα και όχι με βάση εκθέσεις ιδεών», σημείωσε.

Για να συνεχίσει λέγοντας: «Εκτός από τον προϋπολογισμό του 2020, θα καταθέσετε και το μεσοπρόθεσμο μέχρι και το 2022. Θα δούμε λοιπόν τι πλεόνασμα θα υπολογίσετε για το 2021 και το 2022. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Το σχέδιο δεν είναι μόνο τα πλεονάσματα. Είναι και τα μέτρα άμεσης ελάφρυνσης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία φαίνεται ότι δεν είναι δεδομένα. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα καταλήξετε στην πρόταση σας για τα πλεονάσματα, αλλά πρέπει άμεσα να απαντήσετε συγκεκριμένα στα όσα έχουμε ψηφίσει και ανακοινώσει».

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός: «Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δις για το 2020;».

Για τη ΔΕΗ και τον ΕΝΦΙΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας πως η ΝΔ κάνει «πλάτες» στα υψηλά εισοδήματα.

«Δεν μπορείτε άλλο να υπεκφεύγετε. Το μόνο που είπατε ήταν για τον ΕΝΦΙΑ. Είπαμε ωσαννά! Αλλά και εκεί τι ακριβώς κάνετε; Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, τόνισε: «Τι ακριβώς θα κάνετε με τη ΔΕΗ; Τέσσερα χρόνια την κρατήσαμε όρθια, χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια του ρεύματος, σε αντίθεση με σας που από το 2011 ως το 2014 αυξήσατε τις τιμές αθροιστικά κατά 60%».

Κατέληξε δε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Κύριε Μητσοτάκη, Σας το είπα και θα σας το ξαναπώ. Εμείς δεν θα αντιπολιτευτούμε, πετώντας υπαινιγμούς και λάσπη. Ούτε επενδύοντας στο διχασμό και το φόβο. Ούτε, φυσικά, συκοφαντώντας τη χώρα στο εξωτερικό. Θα είμαστε μαζί για το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του. Αλλά έχουμε μια εντολή. Να μη σας επιτρέψουμε να ολοκληρώσετε ένα σχέδιο εξαπάτησης των μεσαίων στρωμάτων και των λαϊκών οικογενειών».

Δείτε το βίντεο με τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ