ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάτι: Δωρεάν πρόσβαση σε θεραπεία, φάρμακα για εγκαυματίες εξήγγειλε ο Πέτσας

Μάτι: Δωρεάν πρόσβαση σε θεραπεία, φάρμακα για εγκαυματίες εξήγγειλε ο Πέτσας
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Για ημέρα μνήμης αλλά και δράσης αναφορικά με τη σημερινή μαύρη επέτειο της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Συγκεκριμένα, εξήγγειλε ότι στο εξής θα έχουν οι εγκαυματίες δωρεάν πρόσβαση σε θεραπεία, φάρμακα. Ενώ πρόσθεσε ότι οι πυρόπληκτοι που υπολογίζονται σε 4.334, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ, για μια πενταετία. Η σχετική δράση έχει κόστος 10 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, όπως τόνισε πρόκειται να διατεθούν 20 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση της περιοχής ενώ σήμερα θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση ειδικού φορέα για την αποκατάσταση περιοχών, όπως το Μάτι, ο Ν. Βουτζάς, η Κινέτα.

Τα πρώτα τρία νομοσχέδια

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Για το επιτελικό κράτος αύριο, για να είναι στην Επιτροπή στις 25 Ιουλίου και να ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.

Το επόμενο νομοσχέδιο θα είναι για τις πρώτες μειώσεις φόρων που είναι ο ΕΝΦΙΑ και η ρύθμιση των 120 δόσεων και θα έρθει με τη μορφή του κατ' επείγοντως την Παρασκευή ώστε να ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου.

Ενώ όπως τόνισε θα έρθει ένα διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιέχει διατάξεις όπως η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και το πανεπιστημιακό άσυλο. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τρίτη 30 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου.

Μεγαλύτερες οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη

Αναφορικά με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που κατέλαβαν μεγάλο χρόνο και συζητήσεις στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε απαντήσεις στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι μειώσεις είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ της προηγουμενης κυβέρνησης ήταν 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 180.000 ευρώ. Εκτίμησε ότι οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει προς ψήφιση η ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ