ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Εκβίαζε το ΔΝΤ, υποχωρούσαμε αλλά πρόσκαιρα

Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Εκβίαζε το ΔΝΤ, υποχωρούσαμε αλλά πρόσκαιρα

Τη θέση ότι το ΔΝΤ εκβίαζε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου, την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την εφαρμογή ηλικιακού ορίου στις συντάξεις χηρείας, με τους εκβιασμούς αυτούς να ψηφίζονται αλλά τελικώς να μην εφαρμόζονται εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συζήτηση με τον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Γκιουλέκα στο πλαίσιο της εκπομπής «Αντιλογίες» του CNN Greece.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή και σχολιάζοντας το θέμα της επιδιωκόμενης από την κυβέρνησης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε αρχικά ότι η ΝΔ είχε συμφωνήσει αρχικά σε πλεόνασμα 4,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μείωσή του στη διαπραγμάτευση.

Εκτίμησε όμως συνακόλουθα ότι «μέχρι το τέλος του 2017 το ΔΝΤ αμφισβητούσε τις δημοσιονομικές προβολές και τις δικές μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» γι' αυτό και μετά τον ασφαλιστικό νόμο του ίδιου «τον επόμενο χρόνο μας υποχρέωσαν να προβούμε σε νέα περικοπή των συντάξεων, της προσωπικής διαφοράς κατά 1%, αυτή που στο τέλος ακυρώσαμε».

«Κάθε φορά λοιπόν έπρεπε να δείχνουμε ότι ήταν ξεκάθαρος ο δημοσιονομικός χώρος που είχαμε κατακτήσει για να μην επιβληθούν νέα μέτρα, όπως αυτό που σας είπα», εξήγησε.

«Όλα αυτά που το ΔΝΤ προσωρινά μας πίεσε και μας εκβίασαν να πάρουμε, όλα αυτά τα πήραμε μετά πίσω. Στη μέση της διαπραγμάτευσης, ακριβώς επειδή το ΔΝΤ εκβίαζε και είχε τη δύναμη να εκβιάζει ακριβώς γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι δανειστές του είχαν δώσει ένα λόγο βέτο, κάναμε υποχωρήσεις», παραδέχθηκε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στις δυο «χτυπητές περιπτώσεις σε τομείς που είχα εγώ ασχοληθεί» στάθηκε αρχικά στην «περικοπή την πρόσθετη των συντάξεων» και σε έναν ακόμα «χειρότερο εκβιασμό γιατί ήταν δημοσιονομικά αχρείαστος για τις συντάξεις χηρείας».

«Όλα αυτά τα μέτρα καταφέραμε ευτυχώς και τα αναστρέψαμε. Ο εκβιασμός δεν έπιασε όταν είχαμε τα χέρια μας ελεύθερα. Ο πρώτος λόγος για τον οποίο έπρεπε να εξασφαλίσουμε τον δημοσιονομικό χώρο ήταν για να αποφύγουμε τον εκβιασμό της λήψης πρόσθετων μέτρων. Θυμόσαστε τον περίφημο κόφτη που δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, ακριβώς επειδή είχαμε τα πλεονάσματα. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι θέλαμε να έχουμε αυτά τα πλεονάσματα για να βοηθήσουμε αυτούς που είχαν πολλή μεγαλύτερη ανάγκη», σημείωσε αναφερόμενος σε ανθρώπους που «δεν είχαν να φάνε ή δεν είχαν ηλεκτρικό στο σπίτι, οι οποίοι είδαν μια πρώτη ενίσχυση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η μείωση του αφορολόγητου έπληξε τους χαμηλόμισθους εκτίμησε από τη μεριά του ο κ. Γκιουλέκας, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο συνομιλητής του ο οποίος όμως τόνισε ότι «αυτός ήταν ένας ακόμα εκβιασμός του ΔΝΤ» ο οποίος όμως δεν εφαρμόστηκε.

Επανάλαβε ότι αναφέρεται συνολικά σε τρεις εκβιασμούς του ΔΝΤ που δεν πέρασαν, «ψηφίστηκαν και αναιρέθηκαν» αναφορικά με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, της εφαρμογής του ηλικιακού ορίου στις χήρες και της μείωσης του αφορολόγητου.

Δείτε εδώ όλη τη συζήτηση του Βαγγέλη Γιακουμή με τους δυο βουλευτές που διεξήχθη στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας εκπομπής «Αντιλογίες» του CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ