ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση με το «καλημέρα» για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Ένταση με το «καλημέρα» για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία της έκθεσης διαβούλευσης, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό. 

Για παραβίαση των κανόνων καλής νομοθέτησης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Χρήστο Σπίρτζη να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και επανακατάθεσή του μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκθέσεις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, έψεξε και το ΓΛΚ, υποστηρίζοντας ότι η έκθεσή του έχει πολλές γκρίζες ζώνες.

Κριτική δέχθηκε η κυβέρνηση από το ΚΙΝΑΛ με τον Χάρη Καστανίδη να εκτιμά πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σύντομα να αναθεωρήσει άρθρα. «Η επίσπευση δεν θα σας κάνει καλό… Ή δεν είναι ένας ο συντάκτης και υπήρξαν περισσότεροι επί των οποίων δεν υπήρξε επίβλεψη ή όσοι οργάνωσαν τις ρυθμίσεις δεν ήξεραν τι ρυθμίζουν. Επικαλούμαστε την ανάγκη να μη βιαστεί η κυβέρνηση», είπε.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναγνώρισε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ζήτησε ωστόσο, κατανόηση, καθώς όπως είπε επί της ουσίας το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον. «Θέλουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης που ήδη τρέχει», είπε και πρόσθεσε πως η οργάνωση του κράτους ήταν η μεγαλύτερη δέσμευση της κυβέρνησης και οι θέσεις της είχαν καταστεί γνωστές πριν από τις εκλογές.

«Η ανάγκη για να υπάρξει γνήσια ανασυγκρότηση θεσμών είναι τόσο μεγάλη που μας αναγκάζει να κάνουμε μια μεγάλη υποχώρηση», είπε και δεσμεύθηκε πως μέχρι την Τετάρτη θα καταθέσει τις σχετικές εκθέσεις.

Τα λεγόμενα του υπουργού Επικρατείας δεν έπεισαν τον ΣΥΡΙΖΑ που επανήλθε.

ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν συμφωνούμε με τη σύντμηση χρόνου όταν δεν υπάρχει διαβούλευση

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα ήθελα κι εγώ να έχουμε εκτενή χρόνο αλλά είναι ζήτημα σοβαρό. Πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο Σεπτεμβρίου να έχει τη συγκεκριμένη ύλη τον Σεπτέμβριο

Π. ΠΟΛΑΚΗΣ: Αφού το φέρνετε με την κανονική διαδικασία

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ίδια διαδικασία έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν. Υπάρχουν κι άλλα νομοσχέδια στα οποία συντμήθηκαν χρόνοι. Μου το επιβεβαιώνουν οι υπηρεσίες. Θέλετε να το φέρει με κατεπείγουσα διαδικασία;

Π. ΠΟΛΑΚΗΣ: Παραβιάζετε τον κανονισμό με διασταλτική ερμηνεία. Αμφισβητώ τις υπηρεσίες. Δεν υπήρξε κανένα νομοσχέδιο που να ήρθε εδώ χωρίς έκθεση διαβούλευσης

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι το τέλος των επιτροπών θα υπάρχει η έκθεση.
Τα αίματα άναψαν όταν παρενέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. «Προφανώς δεν σας κάλυψε ο εισηγητής σας», σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξοργίζοντας τον κ. Ραγκούση.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τι προβοκάτσια είναι αυτή; Είναι προκλητικό μέχρι εκει που δεν παίρνει. Ντροπή. Πάρτε πίσω αυτό που είπατε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανακαλώ τίποτα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ντροπή

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λείψατε πολλά χρόνια από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Στα ζητήματα αυτά τοποθετούνται οι εισηγητές και λήγει εκεί.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ούτε που σας περνά από το μυαλό τι ευθύνη αναλαμβάνετε σήμερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ