ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής για τα «αποβράσματα»: Λανθασμένη και άστοχη έκφραση

Καραμανλής για τα «αποβράσματα»: Λανθασμένη και άστοχη έκφραση
(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Τη δική του απάντηση έδωσε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μετά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δήλωσή του περί «αποβρασμάτων». 

«Χτες, μιλώντας για όσους, χωρίς να δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιλέγουν να μην πληρώνουν εισιτήριο, είπα ότι πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Προφανώς το ότι πρέπει να νιώθουν "αποβράσματα" είναι μια λανθασμένη και άστοχη έκφραση, που ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου», έγραψε ο υπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook και συνέχισε:

«Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο είναι "απόβρασμα", ούτε ότι πρέπει να νιώθει έτσι».

«Πιστεύω όμως ότι το να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι στο χέρι της κοινωνίας μας. Το να μπορείς να πληρώσεις το εισιτήριο αλλά να μπαίνεις τζάμπα, είναι μια συμπεριφορά που βλάπτει την κοινωνία μας και τελικά κι εσένα τον ίδιον. Αυτό πιστεύω κι αυτό θέλω να βοηθήσουμε να καταλάβουν όλοι οι συμπολίτες μας. Αν το πετύχουμε, θα είναι πολύ σημαντικότερο από οποιαδήποτε κατασταλτική πολιτική», κατέληξε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στονΣΚΑΪ, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν οι επιβάτες να μπαίνουν τσάμπα στο μετρό ενώ είπε πως όποιος δεν πληρώνει το ανάλογο αντίτιμο θα πρέπει να νιώθει «απόβρασμα της κοινωνίας».

Η εν λόγω δήλωση, η οποία έχει προκαλέσει έντονες… συζητήσεις μεταξύ των χρηστών κοινωνικών δικτύων αλλά και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνοδεύτηκε από δέσμευση του υπουργού ότι θα οργανωθεί καμπάνια για να περιοριστούν τα φαινόμενα των πολιτών που χρησιμοποιούν τα Μέσα χωρίς εισιτήριο.

«Αυτό που σκεφτόμαστε να κάνουμε, είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί στη Γαλλία και την Αμερική, είναι να υπάρξει μια πολύ μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για τους λεγόμενους τζαμπατζήδες. Το ζήτημα δεν είναι να έρθω εγώ να σε πιάσω, το ζήτημα είναι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος που κάνει αυτή την πράξη πρέπει να νιώθει ως απόβρασμα της κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε τσάμπα στο Μετρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ακούστε το απόσπασμα στο 15:34

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ.

«Ο Υπουργός Μεταφορών μέσα σε χρόνο ρεκόρ μετατράπηκε σε “Υπουργό των υπερβολών”, χαρακτηρίζοντας αποβράσματα της κοινωνίας όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αφού όμως ο Υπουργός πήρε φόρα, μήπως του βρίσκεται πρόχειρος κάποιος χαρακτηρισμός για εκείνους που είχαν στήσει το κύκλωμα των πλαστών εισιτηρίων και κυρίως για εκείνους που τους κάλυπταν; Εάν έχει κάτι επ’ αυτού ας βγει σε κάποια “φιλόξενη συχνότητα” να το πει, αλλιώς ας αφήσει για λίγο το μετρό και να θυμηθεί το μέτρο» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος.

«Η τοποθέτηση του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή ότι όποιος δεν πληρώνει το εισιτήριο του Μετρό θα πρέπει να νοιώθει "απόβρασμα της κοινωνίας" είναι απαράδεκτη και προσβλητική», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, υπογραμμίζοντας παράλληλα:

«Ο κ. Καραμανλής αντί να υβρίζει, καλά θα κάνει να φροντίσει να μειωθεί το μεγάλο -και σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικό- κόστος που πληρώνουν για τις μεταφορές τους τα λαϊκά στρώματα, όπως επίσης να αντιμετωπιστούν οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες και η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, που δημιουργεί κινδύνους ακόμα και για την ασφάλεια των επιβατών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ