ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Απειλή για την ακαδημαϊκή ειρήνη το νομοσχέδιο για το άσυλο

ΣΥΡΙΖΑ: Απειλή για την ακαδημαϊκή ειρήνη το νομοσχέδιο για το άσυλο
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε ανακοίνωσή του για τις αλλαγές στην παιδεία και την έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η εξομοίωση του χώρου των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο και η κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Προσθέτει ότι «προβληματισμό και ανησυχία δημιουργούν στην ερευνητική κοινότητα της χώρας, οι διατάξεις που αφορούν στη βίαιη μεταφορά της ΕΔΕΤ ΑΕ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αποκόπτοντας σημαντικές μονάδες τεκμηρίωσης και υποστήριξης της έρευνας από τους κύριους χρήστες των υπηρεσιών της, που είναι τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας».

Συγκεκριμένα, ως προς το ακαδημαϊκό άσυλο σημειώνει ότι «είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι ζυμωμένο με αγώνες και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας».

Αναφέρει πως «οι συντηρητικές κυβερνήσεις αναφέρονται διαχρονικά στο πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και παραβατικότητας, συκοφαντώντας το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας», υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων και πως η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας «απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης».

Σχετικά με την ίδρυση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίων Πατρών, αναφέρει ότι αποτελούσε πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, «ενώ η προβλεπόμενη κατάργησή της αποτελεί πλήγμα για το τοπικό πανεπιστήμιο, αλλά και την εκπαίδευση συνολικά».

Υποστηρίζει ότι «η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας "κλείνει το μάτι" στα ιδιωτικά κολέγια εντός της χώρας τα οποία παρέχουν πτυχίο νομικής με τη μέθοδο του franchise».

Επίσης, όσον αφορά το άρθρο 62- «Εξασφάλιση πιστώσεων για απασχόληση εκπαιδευτικών», αναφέρει πως το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δεσμεύσει 24.5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη μέρους των αναγκών σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, επιπλέον των κονδυλίων που ήδη έχουν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Γεγονός», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που «καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που είχαν προγραμματιστεί και εγκριθεί με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2020 και το 2021, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με διαδικασίες ΑΣΕΠ που πρέπει άμεσα να επανεκκινήσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ