ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γιάννα, ο Μιχάλης και οι άλλες επιλογές-εκπλήξεις του Κυριάκου

Η Γιάννα, ο Μιχάλης και οι άλλες επιλογές-εκπλήξεις του Κυριάκου
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στον πρώτο μήνα της παρουσίας του στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προκαλέσει εκπλήξεις σε δύο πεδία.

Το πρώτο είναι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με τον ενισχυμένο ρόλο του πρωθυπουργού και του μηχανισμού του Μαξίμου. Το δεύτερο είναι οι επιλογές-εκπλήξεις προσώπων που είτε ιστορικά ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ είτε είχαν αποστασιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Αναμφίβολα, ανάμεσα στις επιλογές εκπλήξεις του πρωθυπουργού εμβληματικό χαρακτήρα έχουν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ο μεν υπουργός ΠΡΟΠΟ υπήρξε για πολλά χρόνια υπουργός και η ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Η δε επικεφαλής του εορτασμού για τα 200 χρόνια της Επανάστασης, το προηγούμενο διάστημα είχε θεωρηθεί από πολλούς φίλα προσκείμενη στον Αλέξη Τσίπρα.

Το άνοιγμα στο Κέντρο

Σύμφωνα με πηγή του Μαξίμου, δύο είναι οι βασικές αιτίες της ανάθεσης θέσεων ευθύνης σε πρόσωπα πέρα από το χώρο της ΝΔ:

Πρώτον, ο πρωθυπουργός εκτιμάει τις ικανότητες τους στους συγκεκριμένους τομείς. «Ο Μητσοτάκης έχει ανεξιθρησκεία στις επιλογές του», είπε χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η υπουργοποίηση στελεχών της αγοράς που δεν είχαν προηγούμενη πολιτική εμπειρία.

Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να συνεχίσει το άνοιγμα του στο Κέντρο, το οποίο απέφερε θετικά αποτελέσματα στις κάλπες. «Μην ξεχνάτε την πολιτική καταγωγή του Μητσοτάκη από τον φιλελεύθερο κεντροδεξιό χώρο», παρατήρησε η πηγή του Μαξίμου.

Παρ’ όλου που κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν το δηλώνει, είναι σαφής η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να πιέσει ακόμα περισσότερο το ΚΙΝΑΛ, καταλαμβάνοντας ζωτικό χώρο στο Κέντρο.

Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου

Πώς «βλέπουν» όμως στον ΣΥΡΙΖΑ τα ανοίγματα Μητσοτάκη; Ανώτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με οι επιλογές Μητσοτάκη αποτελούν συνέχεια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. «Στην πραγματικότητα, ένα τμήμα του ΚΙΝΑΛ ενσωματώνεται πια οργανικά στη Νέα Δημοκρατία, αφού πρώτα είχε ταυτιστεί πολιτικά μαζί της. Δηλαδή δεν κινείται ο Μητσοτάκη στο Κέντρο, αλλά οι σύμμαχοί του στρέφονται δεξιά», εκτιμά ο συνομιλητής μας.

Καθησυχάζοντας τους οργανωμένους

Οι επιλογές προσώπων πέρα από τη Νέα Δημοκρατία προκάλεσαν τις πρώτες πολύ προσεκτικές κριτικές από τα δεξιά. Θέλοντας να μην αφήσει χώρο στα δεξιά του και, κυρίως, να μην προκληθούν πικρίες στους οργανωμένους της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και όρισε νέο γραμματέα τον Γιώργο Στεργίου, στέλνοντας μήνυμα ότι το κόμμα παραμένει στις προτεραιότητές του. «Οι οργανωμένες δυνάμεις μας καλούνται να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά να μην απορροφηθούν από αυτήν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν ένα κόμμα κερδίζει και έρχεται στην εξουσία, απογυμνώνεται ο κομματικός μηχανισμός μόνο και μόνο για να τον ξαναθυμηθούμε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Δεν πρέπει να διαπράξουμε το ίδιο σφάλμα και δεν θα το διαπράξουμε. Το κτήριο εδώ στο Μοσχάτο θα είναι ένα ζωντανό κτήριο και η καρδιά της ΝΔ θα χτυπά πάντα εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ