ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ φέρνει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στην Αθήνα;

Η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ φέρνει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στην Αθήνα;
AP Photo/Jacquelyn Martin

Ο άξονας Αθήνα - ΗΠΑ - Κύπρος - Ισραήλ αποτελεί για τον νέο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, το πλαίσιο της ελληνικής διπλωματίας πάνω στο οποίο θα κινηθεί, για να στηριχθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ασφαλώς, για το κτίριο της οδού Β. Σοφίας πρώτη προτεραιότητα είναι ασφάλεια της χώρας και για το λόγο αυτό ο κ. Δένδιας, αμέσως αφού ανέλαβε καθήκοντα υπουργού, πέταξε για τις ΗΠΑ προκειμένου να έχει τις πρώτες επαφές και συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον σύμβουλο ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου στο Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον.

Για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, το θέμα της ασφάλειας της χώρας -ιδίως τώρα που οι γείτονές μας στην Τουρκία προκαλούν και αμφισβητούν τα διεθνή δεδομένα- αποτελεί προτεραιότητα, έχοντας καταστήσει σαφές και προς την αμερικανική πλευρά πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή καμία παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

Γι’ αυτό και σημείωσε με έμφαση ότι χρειάζεται μεγαλύτερη και περισσότερη συνεργασία των δύο χωρών, έτσι ώστε να αποτρέπονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αναφορικά με τις ενεργειακές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της μεγαλονήσου.

Το φθινόπωρο ο Πομπέο στη Αθήνα

Για το σκοπό αυτό δεν αποκλείεται το φθινόπωρο να επισκεφθεί τη χώρα μας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Είναι κάτι που εξετάζεται με πολύ προσεκτικά βήματα, ώστε το μήνυμα που θα σταλεί και από την Αθήνα προς όλες τις κατευθύνσεις να είναι ισχυρό και αποτελεσματικό.

Το μήνυμα που επιζητεί ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να σταλεί είναι ένα: καθαρή γραμμή επικοινωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την Τουρκία, κάθε φορά που ο Ερντογάν αμφισβητεί έστω και ένα λιθαράκι από την ακεραιότητα της χώρας.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ έχουν να κάνουν και με άλλα θέματα γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος και για το σκοπό αυτό, η ελληνική πλευρά στοχεύει στην ενίσχυσή τους. Ένας διάλογος ουσιαστικός με δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και αμοιβαία δικαιώματα είναι πάντα το κλειδί ώστε Ελλάδα και ΗΠΑ να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τη συνεργασία μεταξύ τους. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ακράδαντα στο συγκεκριμένο μείγμα της πολιτικής του και για αυτό το λόγο προσβλέπει προς όφελος της χώρας, την ανανέωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Η υπερατλαντική σύμμαχος από τη δική της πλευρά, προσβλέπει στην μεγαλύτερη αξιοποίηση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, επενδύοντας έτσι με τον τρόπο αυτό σε έναν ισχυρό σύμμαχο και παράγοντα στην περιοχή, την ώρα μάλιστα που παρουσιάζονται συνεχή προβλήματα ανάμεσα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να προετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή το πρώτο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του Έλληνα πρωθυπουργού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ, για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, ενώ παράλληλα θα έχει και επαφές σε ανώτερο επίπεδο με αμερικανούς αξιωματούχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποκλείεται -όπως γίνεται κάθε φορά- και συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην περίπτωση που εξευρεθεί κατάλληλος χρόνος.

Η αμυντική και διπλωματική συνεργασία με την Αίγυπτο

Έχει σημασία το πλαίσιο στο οποίο κινείται ο κ. Δένδιας, κι αυτό φαίνεται από την επιλογή του να συναντηθεί με ομολόγους του από τις χώρες με τις οποίες το πλέγμα της συνεργασίας μας κινείται σε πολύ αξιόλογα επίπεδα.

Σε χρόνο ρεκόρ, με το που ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών, ταξίδεψε μετά τις ΗΠΑ στην Κύπρο, στο Ισραήλ, ενώ αμέσως μετά στη Λευκωσία, όπου συνόδευε τον Έλληνα πρωθυπουργό, και με το που προσγειώθηκε το αεροσκάφος του, κατευθείαν είχε επαφή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Κατά την συνάντηση τους, αυτό που στην ουσία ενεργοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είναι το μήνυμα σε εκείνους που διεκδικούν με προκλητικό τρόπο συμμετοχή στα ενεργειακά ζητήματα της Κυπριακής ΑΟΖ: ότι αναδεικνύεται ο αμυντικός και αποτρεπτικός χαρακτήρας των δύο χωρών μέσα από την ανάδειξη της οικονομίας και της Ενέργειας. Γι' αυτό και κατά τη συνάντηση με τον κ. Σούκρι, ο κ. Δένδιας επεσήμανε:

«Συζητήσαμε για την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που συντελείται από την Τουρκία. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αψηφούν το Διεθνές Δίκαιο, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Είναι κάτα τούτο απολύτως καταδικαστέες».

Αλβανία και Β. Μακεδονία

Παράλληλα, πέραν των στρατηγικών συμφωνιών και συναντήσεων όλων εκείνων των αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις γειτονικές μας χώρες, ο κ. Δένδιας παρακολουθεί πολύ στενά και τις κινήσεις των βόρειων γειτόνων μας, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Το μήνυμα που στέλνεται από την Αθήνα σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την από εδώ και ύστερα συνεργασία των δύο χωρών, είναι το εξής:

Πρόκειται για μια βλαπτική και επιζήμια συμφωνία, η οποία ωστόσο θα τηρηθεί διότι δεν γίνεται διαφορετικά από μία χώρα σαν την Ελλάδα που ανήκει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μία χώρα που τηρεί τους διεθνείς κανόνες και σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ωστόσο εκείνο που κάνει σαφές ο κ. Δένδιας είναι πως τόσο στην περίπτωση της Αλβανίας όσο και της Β. Μακεδονίας, η καλή συμπεριφορά είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία των χωρών αυτών. Το σκεπτικό αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βασίζει τη κεντρική του γραμμή στη καλή γειτονία και συμπεριφορά των βόρειων γειτόνων μας.

Αν αυτή διαφοροποιηθεί μονομερώς σε βάρος της Ελλάδας και της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή, όπως έγινε πριν από μερικούς μήνες με την περίπτωση του άτυχου Κατσίφα που σκοτώθηκε από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας ή τις ενέργειες που αμφισβητούν τις περιουσίες των Ελλήνων της Αλβανίας, τότε δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και μοιραία, η αντίδραση της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα περάσει μέσα από την πορεία ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρώπη.

Με άλλα λόγια, αν υπάρξει το παραμικρό ζήτημα τότε η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι σθεναρή και σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Δένδιας έχει αναθέσει στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσώτη, να παρακολουθεί στενά το πώς και με τι τρόπο οι δύο αυτές χώρες δεν προκαλούν προβλήματα στην Ελλάδα, είτε μέσα από τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε μέσα από τις εμπορικές συμβάσεις σε ό,τι αφορά τη Β. Μακεδονία, προκειμένου όποτε παρατηρείται «παραπάτημα», οι χώρες αυτές να συμμορφώνονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ