ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τα μικρά στα μεγάλα: Οι συμβολικές κινήσεις Μητσοτάκη, προάγγελος για τις επόμενες

Από τα μικρά στα μεγάλα: Οι συμβολικές κινήσεις Μητσοτάκη, προάγγελος για τις επόμενες
INTIME / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει τα βασικά νομοθετικά μέτωπα πριν την θερινή ραστώνη που θα επέλθει νομοτελειακά στα μέσα Αυγούστου, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη βάση σε κινήσεις που έχουν ιδιαίτερη αξία και… άμεση απόδοση.

Πρόκειται για μέτρα συμβολικά, σε πολλές περιπτώσεις εύκολα υλοποιήσιμα, τα οποία ωστόσο έχουν πολλαπλά οφέλη καθώς από τη μια ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στις προθέσεις του ως πρωθυπουργού και από την άλλη του παρέχουν χρόνο πολύτιμο έως ότου μπορέσουν να αρχίσουν να φαίνονται τα απτά αποτελέσματα της μακρόπνοης στρατηγικής του στην καθημερινότητα των πολιτών.

Έτσι, τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του, έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους συνεργάτες και υπουργούς πως δεν πρέπει να ατονήσει το ενδιαφέρον για την καθημερινότητα των πολιτών και να δείχνουν γρήγορα αντανακλαστικά στα συγκεκριμένα ζητήματα.

«Βελτιώστε την καθημερινότητα των πολιτών και δώστε λύσεις στα προβλήματα τους», ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Το να κερδίσει η κυβέρνηση το στοίχημα της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, καθίσταται άμεση προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επισκέψεις στα υπουργεία, ζητώντας απ’ όλους να συνδράμουν την συλλογική προσπάθεια βελτίωσης των κρατικών δομών.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την προσοχή που δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην επίλυση καίριων προβλημάτων της καθημερινότητας είναι οι εξής:

  • Με εντολή της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η αστυνομία έχει αρχίσει να βγαίνει στους δρόμους, καθώς η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα. Επίσης επανήλθαν στην «ενεργό» δράση πολλοί αστυνομικοί που ήταν σε γραφεία ή στη φύλαξη VIP προσώπων. Εν τω μεταξύ έχει εξαγγελθεί η πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών και η επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.
  • Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί για τη γρήγορη έκδοσή τους. Η νέα πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι τον Ιούνιο του 2020, το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, αυτόματα και αυθημερόν.
  • Αλλά και οι ρυθμίσεις για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στο χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους δημιουργούν το πλαίσιο ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η δέσμευση του πρωθυπουργού για βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους πολίτες που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.
  • Προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των πολιτών λειτουργεί και η μείωση του επιτοκίου για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3%, όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.
  • Παράλληλα η ουσιαστική και άμεση παρέμβαση στο Μάτιμε την προώθηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έδωσε λύσεις σε επείγοντα θέματα, όπως το ξεμπλοκάρισμα των λιμναζόντων χρημάτων από τις δωρεές και το καθάρισμα του οικοπέδου με τα συσσωρευμένα αποκαΐδια που απειλούσε τη δημόσια υγεία.

Άλλες κινήσεις της κυβέρνησης που, όπως υποστηρίζουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αποτελούν ένα μικρό πρώτο δείγμα γραφής για όσα θα ακολουθήσουν στο μέτωπο της καθημερινότητας των πολιτών είναι η υλοποίηση της παρότρυνσης προς τις τράπεζες για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια του μετρό της πρωτεύουσας και η μείωση του ΦΠΑ στα κράνη των μοτοσικλετιστών.

Ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί και η προώθηση λύσης για τα σκουπίδια της Κέρκυρας. Σημειώνεται πως μετά από καθοριστική παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου δόθηκε το «πράσινο φως» από την Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στην κατ' εξαίρεση ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων στο νησί, με βασικό στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ