ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για άσυλο, ΟΤΑ και Επιτροπή Ανταγωνισμού

Live Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για άσυλο, ΟΤΑ και Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τρία επίμαχα ζητήματα, που περιλαμβάνονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 1, 2, 3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, τα άρθρα 64 για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, λόγω προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέρριψε κατηγορηματικά την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το πανεπιστημιακό άσυλο, εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία:

Πρώτον, όπως είπε, «γιατί το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία αλλά […] σήμερα αυτή η συνταγματική επιταγή δεν κατοχυρώνεται λόγω έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων».

Δεύτερον, «το ακαδημαϊκό άσυλο είναι πλέγμα θεσμικών εγγυήσεων που δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα ρητά συν ότι τα κρατικά όργανα οφείλουν και έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του κράτους δικαίου».

«Το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων είναι κατοχυρωμένο, ορίζει το δικαίωμά τους να επιλέγουν το προσωπικό τους. Οφείλει όμως παράλληλα και ο νομοθέτης να εξασφαλίσει ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστα η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά του, και υπεραμυνόμενος του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και στα τρία επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει τους όρους συγκρότησης των δημοτικών συμβουλίων εκβιάζοντας μια νέα κατάσταση, παρά την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, και παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις για την ισότητα της ψήφου και την αρχή της αναλογικότητας».

Για το άρθρο 64 και το θέμα του ασύλου έκανε λόγο για αντισυνταγματική κατάργηση του άρθρου 16 σε ό,τι αφορά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Παράλληλα χαρακτήρισε «αντισυνταγματική και εξόφθαλμα «φωτογραφική» κατά της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου, τη διάταξη του άρθρου 101 που την οδηγεί σε παραίτηση», τονίζοντας ότι παραβιάζει και το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απορρίπτοντας με τη σειρά του την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

«Δεν κάνουμε απολύτως τίποτα άλλο από το να δώσουμε τα εργαλεία σε αυτόν που εξέλεξε ο λαός για να ασκήσει την πολιτική του και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Αντισυνταγματικές ήταν οι ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας και Γ’ βαθμό Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Λιβάνιος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας των άρθρων 2 και 3 για ρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για ωμές παρεμβάσεις και αλλοίωση της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας. Ωστόσο, διαφώνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άσυλο αλλά και για το ασυμβίβαστο που ορίζεται για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κατά και των τριών ενστάσεων αντισυνταγματικότητας τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «είναι εξόχως πολιτικά και όχι νομικά τα ζητήματα που τέθηκαν».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία τονίζοντας ότι και τα δύο κόμματα έχουν κάνει κουρέλι το αστικό δίκαιο που υπερασπίζονται.

Ο κ. Καραθανάσοπουλος ζήτησε την απόσυρση της «προκλητικής διάταξης για το άσυλο» προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, συντάχθηκε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για συνταγματική παραβίαση δημοκρατικών αρχών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις διατάξεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιτείνοντας ότι «επαναφέρουν στην κανονικότητα τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών που η κυβέρνηση του ΣΥΡΖΑ οδήγησε σε διάλυση».

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων της. Είναι απόλυτα σύμφωνες με το Σύνταγμα οι νέες διατάξεις γιατί αυτή η θεμελιώδης αντινομία που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, παραλύει κάθε λειτουργία στο χώρο της διοίκησης. Το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να αποκαταστήσει την ομαλή και βιώσιμη λειτουργία τους και να εξασφαλίσει ευρύτερες πλειοψηφίες στα όργανα των δήμων. Καθιερώνεται ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να εκπληρώσει την αποστολή της. Ομαλοποιούμε αυτή την κατάσταση με μια ισχυρή αυτοδιοικητική αρχή που προέρχεται από τις εκλογές», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ