ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πανεπιστημιακό άσυλο φουντώνει την αντιπαράθεση στη Βουλή

Το πανεπιστημιακό άσυλο φουντώνει την αντιπαράθεση στη Βουλή
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με εμπλουτισμένη δυναμική αναμένεται να επαναληφθεί και να κορυφωθεί σήμερα στη Βουλή η «μάχη» της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση αναφορικά αυτή τη φορά με την επίμαχη διάταξη της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου που εισήχθη στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με αυτήν, οι δημόσιες Aρχές της χώρας θα μπορούν να επεμβαίνουν μέσα σε χώρους των ΑΕΙ στην περίπτωση που τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφόσον κληθούν από μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και πολίτη.

Mε το «καλημέρα» της συζήτησης στην Ολομέλεια, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας επί άρθρων που αφορούν και το εν λόγω ζήτημα, η οποία και απορρίφθηκε. Είναι δεδομένο όμως ότι τα πυρά της αντιπολίτευσης αναμένεται να ενταθούν με επίκεντρο τη διάταξη αυτή αλλά και την αντίστοιχη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και για τα άρθρα που αφορούν σε θέματα λειτουργικότητας δήμων και Περιφερειών.

Μια πρόγευση των όσων θα εκτυλιχθούν στην Ολομέλεια σήμερα αποτελεί η αντιπαράθεση που είχαν προ ημερών η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Kαι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο επίμαχο νομοσχέδιο, κ. Πολάκης, έκανε λόγο για ψευδεπίγραφη επιχειρηματολογία της κυβέρνηση, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «μεγάλος καημός της ΝΔ είναι να χτυπήσει τις ανατρεπτικές ιδέες που επωάζονται στα πανεπιστήμια».

Πίεση στην κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι έτοιμο να ασκήσει και το ΚΙΝΑΛ βάζοντας στο τραπέζι όρους προκειμένου να υπερψηφίσει τη σχετική διάταξη. Παρασκηνιακά, ωστόσο, πηγές του κόμματος χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση ως μια «κακή αντιγραφή» του δικού τους νόμου το 2011. Αρθρογραφώντας μάλιστα στην «Καθημερινή» η ίδια η Άννα Διαμαντοπούλου αναγνώρισε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης κινείται στο ίδιο πνέυμα καθώς ο νόμος που είχε ψηφιστεί προέβλεπε ότι «σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια - Το άσυλο θα καταργηθεί

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι θα ήταν αυταπάτη να πιστέψει κάποιος ότι «η αλλαγή ενός άρθρου θα αλλάξει τα πάντα σε μια μέρα» και πως «για τη μεγάλη αλλαγή χρειάζεται ο συνδυασμός συνολικού νομοθετικού πλαισίου για τη μεταρρύθμιση, μέγιστη δυνατή συναίνεση και πολιτική βούληση για την εφαρμογή του, έτσι ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να κάνουν κτήμα τους την εφαρμογή των νόμων».

Η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα κρατάει χρόνια και είναι ενδεικτικό ότι τα όσα θα παρακολουθήσουμε στο κοινοβούλιο αποτελούν ένα ιδιότυπο deja vu των όσων διαμείφθηκαν μόλις πριν 9 μήνες στην ίδια αίθουσα, το Νοέμβριο του 2018, στη συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Όταν δηλαδή ο τότε πρόεδρος της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαπολύσει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι ο μόνος χώρος στην Ελλάδα στον οποίο δεν μπορεί κανείς να εκφραστεί ελεύθερα είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια και τον πρώην πρωθυπουργό να του απαντά ότι τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια έχουν μειωθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ότι ο νόμος για το άσυλο δεν απαγορεύει την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας, εφόσον κληθεί.

Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για την ανομία στα Πανεπιστήμια

Ο κ. Τσίπρας αναφερόταν στο νόμο Γαβρόγλου που ψήφισε η κυβέρνησή του τον Αύγουστο του 2017 ο οποίος και όριζε ότι «η επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του εκείνη την εποχή είχε κάνει λόγο για κυβερνητικό σχέδιο το οποίο αποτελεί βήμα προς τα πίσω τονίζοντας ότι «ξαναφέρνει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας».

Λίγες μέρες μετά από τη σύγκρουση των δυο αντρών στα έδρανα του κοινοβουλίου για το θέμα του ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίαζε το εκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία, στηριγμένο σε πέντε άξονες. Ο ένας εξ αυτών, εδραζόταν στην κατάργηση του ασύλου με «ουσιαστική αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ανομίας» αλλά και με «αυτεπάγγελτη επέμβαση» των αρχών και με «πειθαρχικές ευθύνες των πρυτανικών αρχών για τη μη έγκαιρη κλήση και ενημέρωση των αρμόδιων δημοσίων οργάνων».

Η πολιτική αλλαγή που επιθυμούσε η ΝΔ επήλθε και η προσήλωση του κ. Μητσοτάκη στα θέματα της Παιδείας εν γένει δεν μετεβλήθη.

Μάθημα 1ο: Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ο πρωθυπουργός είχε δείξει ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου -ακόμα και στη συμβολική του διάσταση- θα είχε θέση προτεραιότητας ως ιδεολογική επένδυση. Το υπουργείο Παιδείας ήταν το πρώτο που επισκέφθηκε.

Μένει πλέον να ξεδιπλωθεί η τελική του επιχειρηματολογία ενώπιον των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού για ένα θέμα πολυσυζητημένο, το οποίο είναι σίγουρο ότι τόσο για λόγους συμβολισμού όσο και ουσίας θα βρει σθεναρή αντίδραση από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ