ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας μήνας με ΝΔ στην κυβέρνηση: Τα αντανακλαστικά και οι προκλήσεις

Ένας μήνας με ΝΔ στην κυβέρνηση: Τα αντανακλαστικά και οι προκλήσεις
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα των δήμων και την κατάργηση του ασύλου ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του κυβερνητικού έργου. Και η ψήφισή τους συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Και μπορεί το διάστημα να είναι μικρό για να αξιολογηθεί το πλάνο τα κυβέρνησης, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει ξεδιπλωθεί στο σύνολό του, ωστόσο είναι αλήθεια, πως υπήρξαν κινήσεις σε διάφορα μέτωπα που καταδεικνύουν πως το νέο κυβερνητικό σχήμα διαθέτει αντανακλαστικά και πως η καθημερινότητα του πολίτη αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Ο πρώτος μήνας διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία είχε απ’ όλα. Καταρχάς η πρώτη έκπληξη ήρθε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, συμπεριλήφθηκαν και οι βελτιώσεις στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις σε εφορίες και Ταμεία.

Άλλη μια κίνηση που άφησε θετικό αποτύπωμα ήταν η έξοδος της χώρας στις αγορές μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς το επιτόκιο του επταετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο 1,9%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

Στο μέτωπο της καθημερινότητας σε αυτές τις 30 ημέρες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες ήταν αρκετές και στοχευμένες. Η αστυνομία άρχισε να βγαίνει στους δρόμους, καθώς η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα. Εισήχθησαν ρυθμίσεις για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στο χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Μειώθηκε το επιτόκιο για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3%, όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.

Προωθήθηκε ουσιαστική και άμεση παρέμβαση στο Μάτι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έδωσε λύσεις σε επείγοντα θέματα, όπως το ξεμπλοκάρισμα των λιμναζόντων χρημάτων από τις δωρεές και το καθάρισμα του οικοπέδου με τα συσσωρευμένα αποκαΐδια που απειλούσε τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα εξαγγέλθηκε η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας από τον Ιούνιο του 2020, το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, αυτόματα και αυθημερόν. Ενώ βρέθηκε λύση για τα σκουπίδια της Κέρκυρας, μετά από καθοριστική παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Βεβαίως οι προκλήσεις είναι μπροστά για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το φθινόπωρο αναμένεται καυτό, με μια κρίσιμη μάχη για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στα τέλη του τρέχοντος μήνα θα εντατικοποιηθούν οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις με τα στελέχη των θεσμών, ενώ τα τεχνικά κλιμάκιά τους θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα πριν την άφιξη και των επικεφαλής.

Τα βασικά θέματα στις συζητήσεις των δύο πλευρών θα είναι η εξέταση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και ο οποίος θα περιλαμβάνει τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ενώ θα τεθεί επί τάπητος και η πορεία εφαρμογής των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Θα έχει προηγηθεί το Euro Working Group της 5ης Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία το Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι, όπου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα συζητήσει με τους ομολόγους του, τα προαπαιτούμενα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ