ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Ανεφάρμοστη η πρόταση ΚΙΝΑΛ για το άσυλο

Κεραμέως: Ανεφάρμοστη η πρόταση ΚΙΝΑΛ για το άσυλο
INTIME / ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Απορριπτική στάση απέναντι στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το πανεπιστημιακό άσυλο έλαβε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το διϋπουργικό νομοσχέδιο.

Το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου με βελτιωτικές αλλαγές, με την κα Κεραμέως να αντιτείνει ότι ο νόμος αυτός «εισάγει μία πιο περιορισμένη διαδικασία, δεν εξομοιώνει τον δημόσιο χώρο με τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών και κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη».

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην αρχική της πρόταση υλοποίησης μιας θεμελιώδους όπως είπε προεκλογικής δέσμευσης που προβλέπει ότι «εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

«Πασχίζουμε για να εφαρμοστεί απλά η κοινή λογική. Βάζουμε τέλος στο παράλογο πράττουμε το αυτονόητο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πολιτική απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να πάψουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός το 'πεδίο προστασίας' έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού, αφετέρου το 'καταφύγιο' δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θέλει «αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια» και ότι «επιθυμία θα ήταν να μη χρειαστεί η διάταξη να εφαρμοστεί ποτέ και να λειτουργεί μόνο αποτρεπτικά». Αναγνώρισε ότι δεν αρκεί μία διάταξη «για να περάσουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα», ωστόσο, όπως είπε, «είναι ένα απαραίτητο βήμα».

«Χρειαζόμαστε ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο. Και από εκεί και πέρα απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί στην πράξη το θεσμικό αυτό πλαίσιο. Και θα το δείτε ότι η κυβέρνηση έχει την ισχυρή αυτή πολιτική βούληση», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ