ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 από τη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο

Βουλή: Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 από τη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο
INTIME

Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο, όταν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 διαμαρτυρήθηκαν για μια τροπολογία που εισήγαγε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και αποχώρησαν από τη συζήτηση.

Σε έντονο ύφος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από πλευράς ΚΚΕ, είπε πως το κόμμα του καταγγέλλει το προεδρείο της Βουλής, κάνοντας λόγο για μια «απαράδεκτη διαδικασία».

Ο Παύλος Πολάκης, σε αυστηρό τόνο, έκανε επίσης λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές» και ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση.

Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τις τροπολογίες ως «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση είπε: «Κάνατε τεράστιο ατόπημα, κύριε υπουργέ. Υπό τις συνθήκες αυτές, το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από τη συζήτηση».

Το θέμα με τις τροπολογίες στηλίτευσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, κάνοντας λόγο για διαδικασίες που γίνονται «κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής», επισημαίνοντας πως για σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων, πρέπει να αποφανθεί πρωτίστως η αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Ο σεβασμός στη Δημοκρατία που δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατό να μην τηρηθεί από εσάς», είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Κεγκέρογλου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Τι περιλαμβάνει η επίμαχη τροπολογία

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η τροπολογία που εισήγαγε στο διυπουργικό νομοσχέδιο ο Γιάννης Βρούτσης αφορά στην κατάργηση των άρθρων 48 και 58 του Ν.4611/2019, δηλαδή στην κατάργηση του λεγόμενου «κόφτη» επί των προσλήψεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, «με το άρθρο 48 του ν. 4611/2019, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε προς ψήφιση τον Μάϊο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, πλέον υπάρχει μία μόνον επιλογή: η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για «βάσιμο λόγο», ενώ με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ