ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική «κάβα» για Μητσοτάκη - Τσίπρα ο τσακωμός τους στη Βουλή

Πολιτική «κάβα» για Μητσοτάκη - Τσίπρα ο τσακωμός τους στη Βουλή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Με την πολιτική αντιπαράθεση να χτυπάει κόκκινο, η Βουλή έκλεισε για λίγες μέρες διακοπών με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήνουν... παρακαταθήκη στο μυαλό των πολιτών την ένταση που προκάλεσαν, επιθυμώντας να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι.

Στόχος των δυο πολιτικών αρχηγών ήταν να δείξουν στην κοινωνία ότι δεν έχουν παραμεριστεί οι διαφορές τους. Ο πρωθυπουργός διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θέλει να δείξει στους πολίτες ότι έχει και την πολιτική βούληση να προχωρήσει άμεσα καίρια ζητήματα, ακόμα και εν μέσω θέρους. Εν τέλει να δείξει στον πολιτικό του αντίπαλο, ποιος είναι πιο δυνατός.

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μέχρι πρότινος ένας άτρωτος, ατσαλάκωτος πρωθυπουργός που δεν είχε ηττηθεί από το 2015 και εντεύθεν. Οι διαδοχικές ήττες του στις εκλογές Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου τον έφεραν εμφατικά στην αντιπολίτευση. Θέλησε όμως σε αυτό τον πρώτο νομοθετικό κύκλο να δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τα δικά του όπλα. Δεν δίστασε, μάλιστα, να «τοποθετήσει» δίπλα του στα κοινοβουλευτικά έδρανα τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη -πρόσωπο που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η απόφαση αυτή του κ. Τσίπρα είχε τη δική της σημασία, καθώς φαίνεται ότι ήθελε να θυμίσει στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ακόμη και στο ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής για την υγεία, όπως και για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Τσίπρας κινήθηκε στο πλαίσιο που όλοι ανέμεναν, προχωρώντας σε καταγγελίες για διαπλοκή και για σχέσεις με επιχειρηματίες, για θέματα διαφθοράς στην Υγεία και για την υπόθεση απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όσον αφορά στην απομάκρυνση της κ. Θάνου, μάλιστα, τόνισε ότι η κίνηση αυτή υποκρύπτει βούληση της κυβέρνησης ενδεχομένως και να καθυστερήσει τις εργασίες της και τις κυρώσεις που θα προέκυπταν από τους ελέγχους σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

Όπως έλεγαν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ χθες στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, η ομιλία του κ. Τσίπρα είχε «άρωμα» από το παρελθόν, την ίδια ώρα που οι τοποθετήσεις του δικού τους αρχηγού γινόντουσαν δεκτές με άκρως κολακευτικά σχόλια.

Η σύγκρουση των δυο αρχηγών περιείχε μέχρι και... υπονοούμενα που άφησε ο πρωθυπουργός για τον ρόλο της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δίχως να πει περισσότερα, άφησε να εννοηθεί ότι στο μέλλον θα αποκαλυφθούν συγκεκριμένα στοιχεία χωρίς αυτά να είναι ακόμα γνωστά στους περισσότερους.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο... καμβά να «ζωγραφίζουν» τις πολιτικές και ιδεολογικές τους διαφορές, αδιαφορώντας προς στιγμήν ίσως ακόμα και για το τι πραγματικά αποζητούν οι πολίτες από την κοινοβουλευτική πρακτική, έχοντας ήδη στην πλάτη τους 10 χρόνια οικονομικής κρίσης.

Το σίγουρο είναι ότι πολύ γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας άφησε πίσω του τον πολιτικό πολιτισμό -προφανώς και γιατί πιέζεται από τις δικές του κομματικές επιταγέ - και επέστρεψε ή επιστρέφει σταδιακά στο σκληρό ροκ ακόμη και αν πιστεύει ότι όντως είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

Στόχος του είναι να δείχνει ότι αντιπολιτεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη με όρους και αντανακλαστικά ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη να προχωράει τις διαδικασίες για ένα νέο κόμμα, πιο κεντρώο και λιγότερο ριζοσπαστικό από αυτό που θέλει ακόμα να φαίνεται προς τα έξω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ