ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Αναγκαία η λειτουργία hotspot σε Αττική και βόρεια Ελλάδα

Κυβέρνηση: Αναγκαία η λειτουργία hotspot σε Αττική και βόρεια Ελλάδα
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση με ενημερωτικό της σημείωμα τη δημιουργία και λειτουργία χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης σε Αττική και βόρεια Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει, είναι απόρροια της συνεργασίας της Ελλάδας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και είναι απαραίτητη αφενός μεν για να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και της μετεγκατάστασής τους αφετέρου δε για ανθρωπιστικούς λόγους ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Προσθέτει η κυβέρνηση ότι η διαδικασία της μετεγκατάστασης των προσφύγων συνδέεται και με το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 ανθρώπων μέσω της επιδότητας ενοικίου που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής.

Σημειώνει πως το πρόγραμμα αυτό διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης ειδικά σε οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά όντας βοηθητικό και για τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων ενώ θα είναι ευεργετικό και για την οικονομία συνολικότερα.

Καταλήγει η ενημέρωση του Μαξίμου ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για τη διαχείριση του εν λόγω ζητήματος είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει και την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ.

Για τον σκοπό αυτό -συμπληρώνεται- πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επ' αυτού, διασαφηνίζει η κυβέρνηση ότι η δήλωση της πρόσφατης συνόδου κορυφής προβλέπει την οριστικοποίηση και άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ - Τουρκίας για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και την πλήρη ενεργοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής ανάμεσα στα δύο μέρη.

Σε Χίο και Λέσβο σήμερα ο Μουζάλας

Στη Χίο και τη Λέσβο βρέθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας με σκοπό την εξέταση των προσωρινών λύσεων που θα υπάρξουν ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές στη διάρκεια της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών όπου μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, έμεναν επί πολλές ώρες υπό βροχή.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η εξετάστηκε ο πλήρης εκσυγχρονισμός του hotspot έτσι ώστε "κανένας πρόσφυγας που θα φτάνει εδώ να μη μένει περισσότερες από δυο μέρες" αλλά να καταγράφεται γρήγορα και να αναχωρεί για τον τόπο που επιθυμεί.

Διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας ότι τόσο τα hotspot όσο και οι καταυλισμοί που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί πως η Ελλάδα "δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη" αλλά μόνο "μέρος του διαδρόμου" και "η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία".

Στο νησί της Χίου ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους προτεινόμενους από την τοπική αυτοδιοίκηση χώρους όπου μπορεί να δημιουργηθεί Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης. Δήλωσε παράλληλα ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα οριστεί από το υπουργείο συντονιστής σε κάθε νησί που θα έχει κέντρο ταυτοποίησης.

Περισσότεροι από 300.000 μετανάστες στη Λέσβο

Η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ανακοίνωσε ότι κατέγραψε έως σήμερα 305.000 μετανάστες και πρόσφυγες από την αρχή της χρονιάς.

Μάλιστα, μόνο τον Οκτώβριο καταγράφτηκαν 117.039 αφίξεις, αριθμός μεγαλύτερος κατά πολύ του αντίστοιχου του Σεπτεμβρίου με 73.179 αφίξεις.

Οι 305.000 αφίξεις είναι αριθμός πενταπλάσιος των μονίμων κατοίκων του νησιού ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι καταγεγγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο ξεπερνούν τις 7.500 και αναμένεται να προωθηθούν τις επόμενες μέρες σε Πειραιά και Καβάλα τόσο με τακτικά όσο και με έκτακτα δρομολόγια.

Με σημερινή του δήλωση ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός αναφέρθηκε στα διαδοχικά ναυάγια των τελευταίων ημερών υπογραμμίζοντας ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους" ώστε να σταματήσει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε "ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα, που διαπράττεται από τους διακινητές και τους συνεργούς τους, τόσο στα τουρκικά παράλια, όσο και αλλού".

Συμπλήρωσε ότι το νησί έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες ένα "πρωτοφανές κύμα προσφύγων και μεταναστών" αναγνωρίζοντας ότι "στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία, ο λεσβιακός λαός, άντεξε και αντέχει ακόμα την πίεση της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος για λογαριασμό – ουσιαστικά – ολόκληρης της Ευρώπης".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ