ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικά μηνύματα από τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της φωτιάς στην Εύβοια

Θετικά μηνύματα από τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της φωτιάς στην Εύβοια
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η φωτιά έχει δυστυχώς ολοσχερή αποτελέσματα: χάνονται άνθρωποι, σπίτια, περιουσίες ολόκληρες. Η φωτιά στην Εύβοια ασφαλώς δεν συγκρίνεται με την περσινή φωτιά στο Μάτι. 

Στις 23 Ιουλίου του 2018 χάθηκαν 102 συνάνθρωποί μας με τον χειρότερο τρόπο ενώ στη φωτιά στην Εύβοια ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, παρά μόνο χιλιάδες στρέμματα όμορφου πευκοδάσους.

Η φωτιά στο Μάτι συγκρίνεται μόνο με τη φωτιά στην Εύβοια μονάχα ως προς τον τρόπο διαχείρισης του κρατικού μηχανισμού. Ασφαλώς δεν έγινε ό,τι πέρσι με την επικοινωνιακή διαχείριση στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς, ούτε με τα όσα ακολούθησαν από την ηγεσία της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Η σύγκριση -παρότι αυθαίρετη- γίνεται μόνο ως προς αυτό, διότι όπως και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έτσι και σήμερα, η φωτιά στην Εύβοια αντιμετωπίστηκε ευτυχώς δίχως να χαθεί ένας συμπολίτης μας. Κι αυτό με τα ίδια μέσα πυρόσβεσης που διέθετε η χώρα και πέρυσι. Δεν αγοράσαμε επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη ή νέα πυροσβεστικά οχήματα, ούτε έγινε κάποιος διαγωνισμός για την πρόσληψη επιπλέον πυροσβεστών και ανδρών της αστυνομίας, ούτε καταρτίστηκαν νέα επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών από τη Γ. Γ Πολιτικής Προστασίας.

Το μόνο που προστέθηκε - και αυτό πιλοτικά και πειραματικά σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του χρόνου - είναι ο αριθμός εκτάκτων αναγκών 112 της πολιτικής προστασίας. Τίποτε άλλο.

Βεβαίως, και ο κ. Τσίπρας να ήταν ακόμη πρωθυπουργός, η τραγωδία στο Μάτι είναι τόσο βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη, ώστε θα γινόταν μάθημα και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει με καλύτερο τρόπο και όρους μια τόσο μεγάλη τραγωδία.

Η προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η σημερινή κυβέρνηση λειτούργησε με τρόπο τέτοιο που ευτυχώς όλος ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε επί ποδός και δεν χάθηκε ούτε μία ανθρώπινη ψυχή. Κι αυτό είναι μια πρώτη νίκη διότι, εκτός από τα μεγάλα θέματα, η κυβέρνηση κρίνεται και σε αυτά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά στην Εύβοια σαν να ήταν χρόνια στο τιμόνι της χώρας και να κερδίσει το στοίχημα. Διότι πρώτο μέλημά του ήταν να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή και να αποκατασταθούν οι ζημιές στις περιουσίες των συμπολιτών μας σε σύντομο χρονικό διάστημα και με χρήματα από την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, « από την διαχείριση των πυρκαγιών φαίνεται και το πόσο αποφασιστική είναι μια κυβέρνηση, πόσο μεθοδική, οργανωμένη και κατάλληλα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Αναμφισβήτητα είναι για την κυβέρνηση το πρώτο crash test έναντι των ξένων θεσμών και εταίρων» παραδέχεται μιλώντας στο CNN Greece ανώτερο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.

Το crash test των Ευρωπαίων στην απόδοση της κυβέρνησης

Όπως αποκαλύπτεται, οι ξένοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην εμπιστοσύνη με τους συνομιλητές τους και για αυτό το λόγο η παρούσα κυβέρνηση θέλει να αναβαθμίσει την εμπιστοσύνη της χώρας στις τάξεις των Ευρωπαίων εταίρων. Γιατί έτσι, αν κερδηθεί το νέος ύφος και ήθος, η νέα προσέγγιση στις έκτακτες περιστάσεις και το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι το μείγμα εκείνο της πολιτικής που θα κάνει τους δανειστές να δουν με διαφορετικό μάτι τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση στην οικονομία και σε άλλους μεγάλους τομείς.

Επομένως για την σημερινή κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν στελέχη που συμμετέχουν στις συσκέψεις με τον πρωθυπουργό, το στοίχημα ήταν διπλό για τον Κυριάκο Μητοστάκη: Να μην χαθεί καμία ζωή και να αποζημιωθούν γρήγορα οι πολίτες που επλήγησαν από τη φωτιά που έκαψε περί τα 25 χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους. «Το στοίχημα κερδήθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όλων, κυρίως των ανδρών της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Αστυνομίας, όλου του κρατικού μηχανισμού που τέθηκε σε ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή και ανταποκρίθηκε άμεσα με όλα τα μέσα που διέθετε» έλεγαν στελέχη του μεγάρου Μαξίμου.

Επομένως, ένας ακόμη μύθος καταρρίφθηκε σε σχέση με το τι υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και στη λειτουργία των ΜΜΕ. Όπως τότε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε τα ΜΜΕ για προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση στο Μάτι, έτσι και σήμερα, τα ίδια ΜΜΕ, σχεδόν οι ίδιοι δημοσιογράφοι, έκαναν ό,τι και πέρυσι: Τη σημαντική δουλειά της ενημέρωσης σε ζωντανές συνδέσεις στα μέτωπα της φωτιάς για τρεις ημέρες ολόκληρες, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τους ποιος είναι πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση κυβερνά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ