ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μάχη» σε δύο μέτωπα για τον Αλέξη Τσίπρα

«Μάχη» σε δύο μέτωπα για τον Αλέξη Τσίπρα
How Hwee Young/Pool Photo via AP

Για διμέτωπο αγώνα, εντός και εκτός Βουλής προετοιμάζονται στο ΣΥΡΙΖΑ, με την Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει εντός της εβδομάδας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση η θερινή ραστώνη έφτασε στο τέλος της και πλέον ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει τον αντιπολιτευτικό τόνο σε όλα τα επίπεδα και δεν θα αφήσει να πέσει τίποτα κάτω.

Η αίσθηση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι πως ο Τσίπρας θα πάρει το παιχνίδι πάνω του και δεν θα πάει στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές μάχες µε κατεβασµένα χέρια.

Η πρόθεσή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση είναι να στηλιτεύσει την τακτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σύμφωνα τα ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί υπέρ των λίγων και εις βάρος των πολλών και οξύνει την κριτική του για το κομματικό και «πρωθυπουργικό» κράτος που προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγµατος.

Γενικότερα ο Τσίπρας θα στείλει μήνυμα στα στελέχη του να πάρουν τα «όπλα» και να επικρίνουν τις κυβερνητικές επιλογές σε εμβληματικά για το ΣΥΡΙΖΑ μέτωπα, όπως τα εργασιακά. Αυτό που λένε από την Κουμουνδούρου πως η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να εφαρμόσει μνημονιακά μέτρα χωρίς να έχουμε μνημόνιο.

Και παραπέμπουν στις τροπολογίες, για την αιτιολογημένη απόλυση και τους εργαζόμενους σε υπεργολάβους που έφερε ο υπουργός Εργασίας την τελευταία στιγμή και πριν διακόψει η Βουλή για τις θερινές διακοπές.

Το µεγάλο στοίχηµα, ωστόσο, για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να λειτουργήσει ως ο κεντρικός πυλώνας του προοδευτικού πόλου. Ο δρόμος για τη μετεξέλιξη δεν θα είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα και αυτό το γνωρίζει καλά ο Αλέξης Τσίπρας. Η διαδικασία θα είναι απαιτητική, ενώ δεν θα λείψουν και οι σκόπελοι.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να δρομολογήσει τις διαδικασίες, ενώ τα μηνύματα από τις αιτήσεις εγγραφής νέων μελών στο Οργανωτικό του κόμματος είναι ιδιαιτέρως θετικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές έφτασαν τις 1.500.

Bασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να εγγραφούν όσο το δυνατό περισσότερα νέα μέλη, ώστε η διεύρυνση του κόμματος να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. Όπως εκτιμά ο ίδιος, ο αριθμός τους θα μπορούσε να φθάσει τις 180.000, δηλαδή να εξαπλασιαστεί σε σχέση με τα σημερινά εγγεγραμμένα μέλη, ενώ ο παραπάνω αριθμός αντιστοιχεί στο 1/10 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα συνέδριο της επανίδρυσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη, με τις διεργασίες να ξεκινούν από το φθινόπωρο και να εντείνονται στο τέλος του έτους.

Αναφορικά με την εκλογή του προέδρου του κόμματος, η ηγεσία της Κουμουνδούρου προκρίνει να εκλέγεται από τη βάση, αν και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πως η διαδικασία γίνεται από το συνέδριο. Αυτό αποτελεί «αγκάθι» στο δρόμο προς τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αναγκαίο να επιλυθεί το επόμενο διάστημα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που τυχόν θα δημιουργηθούν.

Όλοι οι παραπάνω συλλογισμοί θα τεθούν επί τάπητος από τον Σεπτέμβριο στα συλλογικά όργανα. Και εκεί θα διαφανεί αν μπορέσουν να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν πως το άνοιγμα στην κοινωνία πρέπει να είναι ελεγχόμενο και θέλουν το συνέδριο να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι λεγόμενοι «κομματικοί» αντιμετωπίζουν με καχυποψία το restart που κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές, θεωρώντας πως η ριζική μετεξέλιξη του κόμματος μέσα από τη διεύρυνση θέτει σε κίνδυνο τα αριστερά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι απόψεις και οι ενστάσεις θα συζητηθούν τις επόμενες εβδομάδες, σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κουμουνδούρου και μένει να διαφανεί εάν γεφυρωθούν οι διαφορές, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί σε ένα πιο ευρύ αριστερό σχήμα του προοδευτικού – δημοκρατικού χώρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ