ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές: Το ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά το ζήτημα με το ιρανικό τάνκερ

Διπλωματικές πηγές: Το ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά το ζήτημα με το ιρανικό τάνκερ
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Το υπουργείο Εξωτερικώνόπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο κινείται προς την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές Αρχές.

Να υπενθυμίσουμε πως οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα να μην βοηθήσει το τάνκερ. Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, το Grace 1, το οποίο μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία και τα χρήματα από την πώλησή του θα εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της οργάνωσης Φρουροί της Επανάστασης.

Όπως γνωστοποίησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οποιαδήποτε βοήθεια προς το δεξαμενόπλοιο μπορεί να θεωρηθεί ως παροχή στήριξης σε μία τρομοκρατική - για τις ΗΠΑ - οργάνωση.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις θέσεις των ΗΠΑ επί του ζητήματος. Η ίδια ενημέρωση έχει παρασχεθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια.

«Δεν υπάρχει αίτημα κατάπλου»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αίτημα κατάπλου. Πληροφορίες του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν πως το συγκεκριμένο αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί έως και 48 ώρες πριν από τον απόπλου.

«Είναι ένα θέμα που θα διαχειριστούμε με το υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν προσεκτικά την πορεία του ιρανικού τάνκερ.

Γρίφος η πορεία του τάνκερ

Την ίδια ώρα, παραμένει γρίφος η πορεία που θα ακολουθήσει το ιρανικό τάνκερ.

Σήμερα το πρωί, έπλεε σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Οράν (Αλγερία) πλέοντας προς ανατολάς. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Irna, ο Ιρανός λιμενικός αξιωματούχος Τζαλίλ Εσλάμι δήλωσε ότι το τάνκερ πλέει σε διεθνή ύδατα.

Αοριστία καλύπτει τον τελικό του προορισμό και την τύχη του φορτίου του. Οι Αρχές του Γιβραλτάρ, που είχαν ακινητοποιήσει το τάνκερ στις 4 Ιουλίου με την υποψία ότι μεταφέρει πετρέλαιο με προορισμό την Συρία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Δαμασκού, δεν επιβεβαίωσαν ποτέ επισήμως τον απόπλου του.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι το Ιράν δεν μπορεί να αποκαλύψει τον προορισμό του τάνκερ εξαιτίας της ισχύος των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Προειδοποίηση από την Τεχεράνη

Η Τεχεράνη τονίζει ότι οποιαδήποτε κίνηση για νέα «σύλληψη» του πλοίου θα έχει «σοβαρές συνέπειες». Αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει την πιθανότητα πολεμικής αναμέτρησης με την Ουάσινγκτον, ο Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Φινλανδία, ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει «περαιτέρω κλιμάκωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ