ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για Αμαζόνιο, Μπολσονάρο και Μάτι

Κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για Αμαζόνιο, Μπολσονάρο και Μάτι
EPA / ROGERIO FIORENTINO / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συγκρούονται σε όλα τα επίπεδα.

Σήμερα η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τον Ατλαντικό κι έφτασε στα δάση του Αμαζονίου. Οι τεράστιας έκτασης έχουν προκαλέσει πρωτοφανή οικολογική καταστροφή με επείγοντα τρόπο το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Το ζήτημα του Αμαζονίου μπήκε στην ατζέντα του G7 στο Μπιαρίτς και πλέον δεν μπορούν τα κόμματα να μην τοποθετούνται για αυτό.

Η ανάρτηση Τσίπρα

Το έναυσμα για την αντιπαράθεση έδωσε σχετική ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε: «Οι φωτιές στον Αμαζόνιο απειλούν, όχι κάποια μακρινή γειτονιά του πλανήτη, αλλά το κοινό μας σπίτι. Τη γη. Η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές που αγνοούν το περιβάλλον εν ονόματι της ιδιοτέλειας και του κέρδους, οδηγούν σε τραγικές εξελίξεις για την ίδια μας τη ζωή. Η αδιαφορία απέναντι σ' αυτή την απειλή, είναι αδιαφορία απέναντι στο σήμερα και στο αύριο των παιδιών μας. Και οι ηγέτες που αγνοούν αυτή την πραγματικότητα εγκληματούν εις βάρος της ανθρωπότητας.»

Στη συνέχεια της ανάρτησης, ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό: «Ο κος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία στη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνταχθεί μαζί του, να πει έστω μια λέξη. Δεν ακούσαμε κάτι. Έστω και τώρα, οφείλει άμεσα και η Ελλάδα να αντιταχθεί στη Συμφωνία ΕΕ- Mercosur, όσο η ακραία Δεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρο αρνείται να αναλάβει τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις.»

Η απάντηση Πέτσα

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο Στέλιος Πέτσας. Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας δεν “άκουσε τίποτα”, λέει, για την κλιματική αλλαγή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι. Πάλι ψέματα;» Ο κ. Πέτσας παραπέμπει σε απόσπασμα δήλωσης του πρωθυπουργού στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: «Μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και που θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα είναι μια πρόκληση η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από διακηρύξεις. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω τον παγκόσμιο ρόλο του Προέδρου Μακρόν στην επίτευξη της κλιματικής, στις συμφωνίες για το κλίμα των Παρισίων και να τολμήσουμε μαζί να βάλουμε ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια πραγματικά πράσινη ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία στα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης.».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας ότι: «Όσο για την περιβαλλοντική ευαισθησία του κ. Τσίπρα “στο κοινό μας σπίτι”, αυτή άργησε 4,5 χρόνια, όπως φάνηκε με -δυστυχώς- τραγικά αποτελέσματα τόσο στην πλημμύρα στη Μάνδρα, όσο και στην πυρκαγιά στο Μάτι. Ως προς το τι κάνει η Κυβέρνηση για το “κοινό μας σπίτι”, παραπέμπουμε τον κ. Τσίπρα στις άμεσες πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποκτήσει ξανά ζωή το Μάτι.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ