ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Όχι εκλογή προέδρου από τη βάση, πολιτική κάλυψη σε Σκουρλέτη

Τσίπρας: Όχι εκλογή προέδρου από τη βάση, πολιτική κάλυψη σε Σκουρλέτη
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ /INTIME

Σε χαμηλούς τόνους και με συμφιλιωτική διάθεση συνεδρίας σήμερα (για δεύτερη φορά σε δύο μέρες) η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι πλευρές εμφανίστηκαν με διαλλακτική-συναινετική διάθεση, προφανώς έχοντας την εκτίμηση ότι ο «πόλεμος» των διαρροών των προηγούμενων ημερών έβλαψε συνολικά το κόμμα, αφού δημιουργήθηκε εικόνα εσωστρέφειας και διχασμού

Η τοποθέτηση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι:

  1. Το επικείμενο συνέδριο θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιου άλλο κόμματος. «Η προσπάθειά μας πρέπει να έχει ως στόχο την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υπέρβασή του. Τον μετασχηματισμό του σε ένα πλατύ μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα. Την αναβάθμισή του σε ένα κόμμα που θα συμπυκνώνει θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει τη προοδευτική δημοκρατική παράταξη σε ολόκληρη τη κοινωνική και ιστορική της βάση. Με δύο λόγια, το εγχείρημά μας είναι ταυτόχρονα τομή αλλά και συνέχεια στη μέχρι σήμερα πορεία μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
  2. Η συζήτηση για εκλογή προέδρου από τη βάση λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. «Σε ότι με αφορά δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους», είπε ο κ. Τσίπρας.
  3. Οι επιθέσεις σε βάρος του Πάνου Σκουρλέτη εντέλει στρέφονται εναντίον του κόμματος. «Οι επιθέσεις στον Γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περάσει στην ψηφιακή εποχή. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο eΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που θα οργανώνει και θα κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του αλλά και θα παράγει δράση και πολιτική, θα δίνει περιεχόμενο και αντικείμενο καθημερινής δουλειάς, θα ενισχύει το νόημα της συμμετοχής αλλά ταυτόχρονα θα βαθαίνει και τη δημοκρατία».

Ο γραμματέας

Ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης στην τοποθέτησή ρώτησε τους συμμετέχοντες αν θέτει κάποιος θέμα γραμματέα. Κανένα από τα μέλη του οργάνου δεν έθεσε ζήτημα, ενώ η πλειονότητα τον στήριξε ανοιχτά. Αρκετοί εκτίμησαν ότι υπάρχει επιχείρηση ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη «δικομματική κανονικότητα», όρος που αντιστοιχεί στη μετατόπιση προς τα δεξιά. Επίσης, όπως είθισται στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλθηκαν τα «ΜΜΕ της διαπλοκής» για τις επιθέσεις στο κόμμα, χωρίς όμως να γίνουν αναφορές στις πηγές των καταγγελλόμενων δημοσιευμάτων.

Τα έξι βήματα

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου αποφασίστηκαν έξι άμεσα βήματα για τον μετασχηματισμό του νέου ΣΥΡΙΖΑ και «τη διεύρυνση της απήχησής του στη κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης». Συγκεκριμένα:

  1. Δημιουργία Ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ( ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.
  2. Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος ( eSYRIZA)
  3. Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.
  4. Έναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1 Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία / περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο.
  5. Ανοιχτές Συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
  6. Ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ,με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ