ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον αέρα η συναίνεση για το ΕΣΡ

Στον αέρα η συναίνεση για το ΕΣΡ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιπολίτευση: τορπίλισε τη συναίνεση η τροπολογία για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9

Σε ναυάγιο φαίνεται πως οδηγείται η συναίνεση για τον διορισμό των νέων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με τη ΝΔ να «βλέπει» ως κόκκινο πανί την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αύξηση τωνμελών του Συμβουλίου από 7 σε 9 μέλη, με προφανή στόχο να παρακάμψει τον σκόπελο της αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5 που απαιτείται για να ληφθεί απόφαση στη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Αυτό είναι ένα γύφτικο παζάρι αισχίστου είδους», ήταν η αντίδραση του Νίκου Δένδια από τη ΝΔ, που υποστήριξε ότι τέτοιες ρυθμίσεις που στόχο έχουν να εξαγοράσουν τη στάση των κομμάτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για συναίνεση. «Η ΝΔ σε τέτοιες διατάξεις ντροπής δεν έχει καμία πρόθεση να συναινέσει», είπε, λίγα μόλις 24ωρα πριν το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα- Μητσοτάκη.

Η ΝΔ κατέθεσε μάλιστα, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα στις 6, «πηγαίνοντας πίσω» την προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία θα γίνει μετά την ψηφοφορία.

Εκτός από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο μια μόλις ημέρα πριν την Διάσκεψη των Προέδρων, αιφνιδιάζοντας τους.

Τους ισχυρισμούς τους αντέκρουσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που επεσήμανε ότι δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός, καθώς τα κόμματα ήταν ενήμερα. Επέρριψε δε, ευθύνες στη ΝΔ ότι αν και ανέμεναν με «ευλάβεια» την εκλογή νέου προέδρου, τώρα μπλοκάρει τη διαδικασία. «Η εκλογή αρχηγού μου είχε ειπωθεί ότι μοναδικό εμπόδιο για να καταλήξουμε σε συμφωνία και όχι σε βέτο», σχολίασε, εκφράζοντας την ελπίδα μέχρι αύριο να αρθούν οι ενστάσεις.

Κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης όπως το ανέπτυξε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είναι ότι την κατάθεση της τροπολογίας υπαγόρευσε το γεγονός ότι η σημερινή Βουλή είναι 8κομματική και ως εκ τούτου διευκολύνεται η συναίνεση
που απαιτείται. «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει», ήταν το σχόλιο του στα διαδικαστικά και μη ζητήματα που έθετε η αντιπολίτευση.

Την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης ζήτησε νωρίτερα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς μίλησε για ρύθμιση άρπα- κόλλα, η οποία –όπως είπε- δεν δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ για το θέμα των αδειών, καθώς εξακολουθεί να χρειάζεται μόνο η αιτιολογημένη γνώμη και δεν είναι αποφασιστικός ο ρόλος του. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και το ΚΚΕ που έκανε λόγο για διαδικασία λάστιχο.

Αντιθέτως, την αύξηση των μελών του ΕΣΡ χαιρέτισε η Ένωση Κεντρώων που δήλωσε πως θα ψηφίσει παρών, όπως και η Χρυσή Αυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ