ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρώτα αξιοπιστία, μετά τα πλεονάσματα

Μητσοτάκης: Πρώτα αξιοπιστία, μετά τα πλεονάσματα

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα»: αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ μετά από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι αλλαγές στην οικονομία θα «γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς».

«Θέλω να αλλαξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Ετοιμάζουμε με τη Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο πιο βιώσιμο θα είναι το ελληνικό χρέος.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον γερμανικό λαό για τη στήριξη όλα αυτά τα δύσκολα 10 χρόνια της κρίσης.

«Μετέφερα στην καγκελάριο τη βαθιά μεταρρυθμιστική μας διάθεση» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Θέλουμε σύμμαχό μας τη Γερμανία».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία στην πράσινη ενέργεια και τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως υπάρχει ένας οδικός άξονας οικονομικής συνεργασίας.

Επανέλαβε δε, πως η Ελλάδα θέλει γερμανικές επενδύσεις και ο ίδιος θα αλλάξει το αφήγημα για τη χώρα.

«Πλέον δεν είναι προβληματική χώρα» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Έκανε δε, ιδιαίτερη αναφορά στις «δραματικές κινήσεις για την εξυγίανση της ΔΕΗ» και εξέφρασε την πεποίθηση πως η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να είναι πεδίο για βιώσιμη ανάπτυξη.

Για το προσφυγικό

Επί τάπητος ετέθη και το ζήτημα του προσφυγικού, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ώστε να απολαμβάνουν όσοι μένουν στην Ελλάδα καλές συνθήκες διαβίωσης.

Την ίδια ώρα, επέκρινε την προκλητική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Τουρκίας.

«Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Μέρκελ: Η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική

«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συναντηθεί συχνά στο παρελθόν, αλλά τώρα με την νέα ιδιότητά του» δήλωσε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας πως έχει γίνει πρόοδος και πως «το κλίμα έχει βελτιωθεί».

«Η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική» τόνισε επίσης η κ. Μέρκελ.

Η καγκελάριος ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες« και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της Σερβίας, του Μαυροβούνιο, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος, η κ. Μέρκελ σημείωσε:

«Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους [...] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».

«Η νέα κυβέρνηση έχει εργαστεί παρά πολύ κατά την περίοδο του καλοκαιριού και έχει ήδη προχωρήσει κάποια πράγματα, κάτι το οποίο πιστεύω έχει βελτιώσει το κλίμα και τη δυναμική στην Ελλάδα» είπε η κ. Μέρκελ

«Συμμεριζόμαστε πολλές απόψεις», δήλωσε η καγκελάριος και επισήμανε ότι, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει όσα είχε παρουσιάσει ήδη προεκλογικώς.

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ δήλωσε:

«Και εμείς διαπιστώσαμε την αύξηση ροών τους καλοκαιρινούς μήνες, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν και χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει και δεσμεύεται με τη συμφωνία (σ.σ. ευρω-τουρκική).

Συζητήσαμε τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Τουρκία και συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακριά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση».

Ερωτηθείσα για το Brexit, η κ. Μέρκελ σημείωσε:

«Έχοντας κατά νου την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχω καινούρια θέματα, θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία».

Τέλος, για τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία έχει συστρατευθεί με τη Ρωσία και την Κίνα και θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ