ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμηλές προσδοκίες έχει το Μαξίμου για τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Χαμηλές προσδοκίες έχει το Μαξίμου για τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προϊδεάζει το Μαξίμου αναφορικά με το σημερινό ραντεβού Τσίπρα-Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν περιμένει ότι θα αποσπάσει πολλά από τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και αποφάσισε να τον οδηγήσει στη Βουλή προκαλώντας προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το ασφαλιστικό όπου εκεί εκ των πραγμάτων ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά του και να μιλήσει για τις θέσεις του κόμματός του για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί και σήμερα όμως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως κρατάει μικρό καλάθι για την συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη όπως λένε οι συνεργάτες του. Παρ’ όλα αυτά θα επιδιώξει να καταλάβει σε ποιο βαθμό ο νέος πολιτικός του αντίπαλος προτίθεται να βγει απέναντι στην κυβέρνηση και φυσικά εάν σκέφτεται να στηρίξει κάποια νομοσχέδια με τα οποία θεωρητικά ούτε η ΝΔ έχει σοβαρές πολιτικές αντιρρήσεις.

Η πρώτη αντιπαράθεση των δύο στη Βουλή σε μια συζήτηση που θα διεξαχθεί πιθανότατα την επόμενη Πέμπτη είναι μία ευκαιρία σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον για τον Αλέξη Τσίπρα να «κοντύνει» τον νέο αρχηγό της γαλάζιας παράταξης και να αποδείξει ότι ο ρόλος του «μεταρρυθμιστή» που διεκδικεί δεν τού ταιριάζει.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προκαλέσει τον νέο πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση και για τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση που προωθούνται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης και αφορά πρωτίστως το θέμα της αξιολόγησης.

Το Μαξίμου πιστεύει ότι ο Κ. Μητσοτάκης ως πρώην υπουργός στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα έπρεπε ήδη να έχει τοποθετηθεί απέναντι σ’ αυτήν την κυβερνητική μεταρρύθμιση, αλλά «σκοπίμως δεν το πράττει».

Για το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε ήδη σ’ένα στρατηγικό λάθος με την τοποθέτηση στις θέσεις των δύο αντιπροέδρων ενός «ακροδεξιού» στελέχους όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ενός «θατσερικού» πυλώνα όπως είναι ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στην σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα της πλήρωσης των θέσεων στο ΕΣΡ για το οποίο όπως φάνηκε και χθες στη Βουλή υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να οδηγήσει την συζήτηση και στον εκλογικό νόμο θέμα για το οποίο η ΝΔ υπό τον κ. Πλακιωτάκη είχε διαφωνήσει στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, Πάντως σε σχέση με την Συνταγματική Αναθεώρηση συνολικά η ηγεσία της ΝΔ ενόψει του ραντεβού επισημαίνει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ