ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον Observer: Να έρθουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021

Μητσοτάκης στον Observer: Να έρθουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021
INTIME NEWS

Πρόταση στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021 -επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία- απευθύνει μέσω συνέντευξής του στη βρετανική εφημερίδα Observer ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προχωρά σε αυτή την πρόταση ως «πρώτο βήμα» για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Η συγκυρία είναι εξαιρετική» τονίζει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως αντάλλαγμα θα προτείνει την έκθεση στο Λονδίνο άλλων ελληνικών κλασικών αρχαιοτήτων.

«Η ευχή και φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει ανά τον κόσμο και κάνοντάς το αυτό να μεταφέρει τη σπουδαία και ουσιαστική συνεισφορά της χώρας μας στο δυτικό πολιτισμό», δηλώνει ο πρωθυπουργός στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: "Ως πρώτο βήμα δάνεισέ μου τα γλυπτά για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο"», αποκαλύπτει.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτή θα είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που θα υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών παραμένει σε ισχύ και σχολιάζει ότι η Βρετανία «δε θα έπρεπε να δίνει μια μάχη που χάνει».

Όπως συμπληρώνει, «εν τέλει αυτή θα είναι μια χαμένη μάχη, στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση επ' αυτού του ζητήματος».

413334


Πηγή: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει λέγοντας ότι «η Ακρόπολη δεν ανήκει απαραίτητα μόνο στην Ελλάδα», εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Αλλά αν θέλεις πραγματικά να δεις το μνημείο στην ολότητά του, πρέπει να δεις αυτά που λέμε Γλυπτά του Παρθενώνα επί τόπου. Είναι ζήτημα ένωσης του μνημείου», σημειώνει.

Η εφημερίδα επισημαίνει τις επίμονες αρνήσεις του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και τις δημοσκοπήσεις στη Βρετανία υπέρ της επανένωσης. Επισημαίνεται δημοσκόπηση της YouGov το 2014 που έλεγε ότι μόνο το 23% ήθελαν την παραμονή των Γλυπτών στη Βρετανία.

Κατά τον Observer -την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Guardian- ο κ. Μητσοτάκης δεν αναμενόταν να θέσει τόσο σύντομα ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών, αλλά ο ίδιος χαρακτηρίζει «εξαιρετική» τη χρονική συγκυρία με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τα 200 χρόνια από την επανάσταση.

observer


Πηγή: Screen grab του δημοσιεύματος

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει και δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ότι η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες αρχαιότητες από όσες μπορεί η ίδια να εκθέσει και ότι θέλει να εξάγει αυτούς τους πολιτιστικούς θησαυρούς. Με βάση αυτό αναφέρεται πως η Αθήνα θέλει να δώσει πλέον την έμφαση στις ανταλλαγές πολιτιστικών θησαυρών αντί για τις συνθήκες αφαίρεσης των γλυπτών από τον Παρθενώνα.

AP 791099922050


Πηγή: (AP Photo/Matt Dunham)

Επισημαίνεται παράλληλα ότι η νέα κυβέρνηση δε θέλει να συνδυάσει το ζήτημα των Γλυπτών με το Brexit, όπως έχουν συστήσει ορισμένοι.

Σχολιάζεται επίσης ότι η συγκατάθεση του Γάλλου προέδρου Μακρόν να επιτρέψει την επιστροφή στην Ελλάδα της μετόπης του Παρθενώνα από το Λούβρο σχεδόν σίγουρα θα φέρει σε αμήχανη θέση τη Βρετανία.

Τέλος, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ως πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών στην Οξφόρδη το 1986 ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε προσκαλέσει τη Μελίνα Μερκούρη για να αντιπαρατεθούν σε αγώνα επιχειρηματολογίας με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ