ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη Πάιατ σε Ελλάδα - Τι είπε για τον χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο

Στήριξη Πάιατ σε Ελλάδα - Τι είπε για τον χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο
ΙΝΤΙΜΕ / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων έστειλε την Τρίτη ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος εκδηλώσεων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ενόψει της φετινής ΔΕΘ.

Ο κ. Πάιατ ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα που κορυφώθηκε με τον χάρτη που δείχνει το μισό Αιγαίο να είναι τουρκικό και μπροστά στον οποίο φωτογραφήθηκαν τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, είπε χαρακτηριστικά: "Πρέπει να σας πω ότι πριν από μερικές μέρες επέστρεψα από την Αστυπάλαια ένα υπέροχο μέρος, είναι Ελλάδα, δεν το αμφισβήτεί κάνεις και η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη. Το προσφυγικό ζήτημα είναι οπωσδήποτε ένα πρόβλημα, η Ελλάδα έχει πάρει πάνω της ένα ευρωπαϊκό βάρος τα τελευταία 4,5 χρόνια. Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν επηρεάζει τον αμερικανικό τουρισμό. Η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός και ασφαλής προορισμός για τους Αμερικανούς και άλλους τουρίστες. Είναι πολύ σημαντικό όλη Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, εμείς στηρίζουμε τον κύριο Κουμουτσάκο στις προσπάθειες του για αντιμετώπιση του ζητήματος και για το να αναλάβει όλη Ευρώπη το μερίδιο που της αναλογεί".

Σε ερωτήση δημοσιογράφων για το αν ο κύριος Πάιατ ή η αμερικανική ηγεσία φοβούνται για κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο είπε ότι το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι να υπάρχει σταθερότητα, εμπιστοσύνη "όπως είπε και ο κύριος Μητσοτάκης" και σοβαρότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για σταθερές γειτονικές σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων τους, διαβεβαίωσε.

Είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στην στρατηγική συμμαχία τους με την Ελλάδα.

"Περιμένουμε με ανυπομονησία τη φετινή διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης σαν μια ευκαιρία για ισχυρή στήριξη στην ελληνική οικονομία αλλά επίσης και στην δημιουργία γεφυρών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσων. Ειδικότερα στον τομέα της τεχνολογίας. Μεγάλων επιχειρήσεων αλλά επίσης και startups. Βλέπετε μεγάλη στήριξη από τις Ηνωμένες πολιτείες στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προώθηση της ατζέντας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Είμαστε αισιόδοξοι, δουλεύουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε και ελπίζουμε ότι θα έχουμε νέες επενδύσεις σε διάφορους τομείς όπως το Ελληνικό", είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ