ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η οικονομία, τα ορόσημα και οι προκλήσεις του φθινοπώρου

Η οικονομία, τα ορόσημα και οι προκλήσεις του φθινοπώρου
ΙΝΤΙΜΕ / ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Μήνας – ορόσημο είναι ο Σεπτέμβριος για την ελληνική οικονομία, καθώς ξεκινούν επίσημα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τον προϋπολογισμό του 2020.

Οι συζητήσεις και οι υπολογισμοί θα γίνουν με βάση και τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, που σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,9%, ενώ αναθεωρήθηκε επί τα χείρω ο ρυθμός ανάπτυξης του 1ου τριμήνου στο 1,1% από 1,3% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Η επίδοση του εξαμήνου απέχει πολύ από τον στόχο που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία για το β’ εξάμηνο.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο αλλά και οι τεχνοκράτες των θεσμών θεωρούν πλέον ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί την τρέχουσα χρονιά.

Λαγκάρντ για Ελλάδα: Να επανεξεταστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου και την άφιξη των επικεφαλής τους μία εβδομάδα αργότερα, στις 23 του μηνός, θα βρεθούν στο επίκεντρο η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει βιασύνη για την οριστικοποίηση των διατάξεών του, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το εύρος και το είδος των φοροελαφρύνσεων που θα περιλαμβάνει. Υπό αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να φθάνει στη Βουλή ίσως στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ 7 του ίδιου μήνα θα κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020.

Αναφορικά με το μέγεθος των φοροελαφρύνσεων σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την εισπρακτική απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Αυτό που έχει κλειδώσει είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη του 2019 από το 28% στο 24%. Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Για το θέμα του αφορολογήτου, αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι πως οι θεσμοί δεν έχουν θέσει θέμα μείωσής του. Σημειώνεται πως η προψηφισμένη από το 2017 μείωση ακυρώθηκε την περασμένη άνοιξη.

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ξεκινούν αύριο 5 Σεπτεμβρίου, στο Euro Working Group. Ο νέος εκπρόσωπος της χώρας μας καθηγητής Μιχάλης Αργυρού θα κληθεί να παρουσιάσει στους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ευρωζώνης την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο και την πρόοδο στα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικό, ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου κ.λπ.) που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κυβέρνηση.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και όπως παραδοσιακά συμβαίνει θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την Οικονομία και τις παρεμβάσεις που προγραμματίζει να γίνουν.

Στη «οδό Νίκης» γνωρίζουν πολύ καλά πως το «πράσινο φως» για την αλλαγή στους στόχους του προγράμματος δεν μπορούν να δώσουν ούτε οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, ούτε οι αξιωματούχοι των Θεσμών. Την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο θέμα την έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και για αυτό το λόγο η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι της Φιλανδίας στις 13 Σεπτεμβρίου θεωρείται κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το έργο του Χρήστου Σταϊκούρα δεν είναι εύκολο. Θα παρουσιάσει στους εταίρους του το ελληνικό σχέδιο, τους οποίους θα πρέπει να πείσει πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Το εάν και σε ποιο βαθμό πειστούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα φανεί από το κλίμα που θα επικρατήσει στην επικείμενη αξιολόγηση.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου πιάνουν εκ νέου δουλειά στην Αθήνα θα ξεκινήσουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προκειμένου να προετοιμάσουν την έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής τους.

Η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρο των επαφών των θεσμών με τους αρμόδιους υπουργούς και τα επιτελεία τους, θα βρεθούν η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020, το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ