ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης στο CNN Greece για Τουρκία: Αποδυναμωμένος ο στρατός – «Πυροτέχνημα» η Γαλάζια Πατρίδα

Φίλης στο CNN Greece για Τουρκία: Αποδυναμωμένος ο στρατός – «Πυροτέχνημα» η Γαλάζια Πατρίδα
ASSOCIATED PRESS / Pool Presidential Press Service

Την εκτίμηση πως παρά τις όποιες προκλητικές ενέργειες, η Τουρκία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση ένα θερμό επεισόδιο, πόσω δε μάλλον μια πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα, εκφράζει, με δηλώσεις του στο CNN Greece, o εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων,Κωνσταντίνος Φίλης.

Ο κ. Φίλης υπογραμμίζει ότι κατά το παρελθόν η πολεμική ρητορική της Άγκυρας σε περιπτώσεις όπως αυτή κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974, αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996, ενισχυόταν από την «ενεργό ανοχή» που επεδείκνυαν οι ΗΠΑ. «Σήμερα, όμως, αυτό δεν υφίσταται», σημειώνει.

Ωστόσο, πέρα από τον αμερικανικό παράγοντα και τη στήριξη της Ουάσινγκτον προς την Αθήνα, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μαζικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση Ερντογάν στις ένοπλες δυνάμεις της γείτονος.

Σκοπός του Τούρκου προέδρου, τρία χρόνια μετά και την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του, είναι να εξαλείψει τις όποιες ενδεχόμενες διασυνδέσεις στρατιωτικών με την οργάνωση FETO και τον εξόριστο ιμάμη στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν

konstantinos filis

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Φίλης, το πογκρόμ διώξεων στο οποίο έχει επιδοθεί ο Τούρκος πρόεδρος, αποπέμποντας μαζικά ανώτερα και ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, έχει αποδυναμώσει σε σημαντικό βαθμό το στράτευμα και έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό κενό εξουσίας μέσα σ’ αυτό. «Σε αυτή τη φάση η Τουρκία δεν μπορεί να υποστηρίξει επιχειρησιακά δυόμιση πολέμους», αναφέρει.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για την περιβόητη «Γαλάζια Πατρίδα», ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων επισημαίνει πως, αν και η παρουσία του Τούρκου προέδρου μπροστά από το χάρτη με τα «σύνορα της καρδιάς του» έχει συναισθηματικό συμβολισμό για τον ίδιο, «δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ακούστε αναλυτικά τι δήλωσε στο CNN Greece o Κωνσταντίνος Φίλης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ