ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο... μυαλό του Μητσοτάκη: Σοκ επενδύσεων «made in USA»

Στο... μυαλό του Μητσοτάκη: Σοκ επενδύσεων «made in USA»
INTIME / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε επενδυτικό προορισμό για τους Αμερικανούς φαίνεται να εξελίσσεται η Ελλάδα. Η παρουσία και οι δηλώσεις αξιωματούχων του αμερικανικού παράγοντα το τελευταίο διάστημα, δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαίες και υποδηλώνουν πως η κυβέρνηση έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με σκοπό τη βαθύτερη συνεργασία των δύο χωρών στο μέτωπο των επενδύσεων.

Το πρωί της Παρασκευής και από τη Θεσσαλονίκη η οποία και ξεπροβάλλει ως επίκεντρο των εξελίξεων του επόμενου τριημέρου, ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ -μιλώντας στο 3ο Southeast Europe Energy Forum- χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της χώρας του, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις ενεργειακές επενδύσεις.

Στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο είναι έντονες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις αρχές Αυγούστου ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον υποδέχθηκε έντεκα εκπροσώπους ελληνικών και αμερικανικών εταιρειών αλλά και οικονομικών φορέων σε ένα μυστικό γεύμα, στο οποίο συζητήθηκαν και οι ευκαιρίες επενδύσεων.

Εν τω μεταξύ τη δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο επίσκεψή του στη χώρα μας πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. Από τις συναντήσεις κορυφής που πραγματοποίησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ, αυτό που διεφάνη είναι το έντονο ενδιαφέρον των αμερικανών για επενδύσεις στη χώρα μας, στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στις υποδομές και τις μεταφορές, στην υγεία, στον τουρισμό, στην αγροδιατροφή και την καινοτομία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ΗΠΑ έχει και η ίδια η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα ως διεθνής πύλη προς τα Βαλκάνια και μια ευρύτερη αγορά 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η παρουσία του κ. Ρος στην Αθήνα έγινε λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και με φόντο τις συναντήσεις που θα έχει με Αμερικανούς επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο ομόλογα και μετοχές

Αλλά και μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια φαίνεται να έχουν βάλει τα ελληνικά assets στο στόχαστρό τους. Στα roadshow που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, με συμμετοχή ελληνικών τραπεζών, Αμερικανοί διαχειριστές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι fund managers επέδειξαν ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές και ελληνικά ομόλογα.

Στα συνέδρια στη βρετανική πρωτεύουσα και σε Νέα Υόρκη συμμετείχε η «αφρόκρεμα» διεθνών funds. Mεταξύ των οποίων: Fidelity, Paulson&Co, UBS Asset Management, Centerbrigde, Templeton, Morgan Stanley, Contrarian Capital Management, Αdelphi Capital, Barings.

Σημειώνεται πως η αυλαία των παρουσιάσεων άνοιξε με το Χρηματοοικονομικό Συνέδριο της Goldman Sachs για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο οποίο συμμετείχε η Alpha Bank, ενώ την Πέμπτη ολοκληρώθηκε το Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο Διεθνών Αναδυόμενων Αγορών της HSBC που έδωσαν το παρών η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.

Χθες στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε το roadshow της Citigroup για τις Διεθνείς Αναδυόμενες Αγορές, με τη συμμετοχή της Alpha Bank.

Οι παρουσιάσεις για τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστούν, καθώς στις 18-19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τα συμμετοχή κορυφαίων funds από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Και ο κύκλος των roadshows κλείνει στις 24-26 Σεπτεμβρίου, όπου πάλι στην λονδρέζικη πρωτεύουσα θα λάβει ένα από τα μεγαλύτερα road show του τραπεζικού κλάδου, αυτό της Bank of America Merrill Lynch.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ