ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2019 - «Ούτε νταούλια, ούτε ζουρνάδες»: Τι θα πει ο Μητσοτάκης

ΔΕΘ 2019 - «Ούτε νταούλια, ούτε ζουρνάδες»: Τι θα πει ο Μητσοτάκης
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Με ανακοινώσεις για φοροελαφρύνσεις κι έμφαση στο δίπτυχο σοβαρότητα-αξιοπιστία, αναμένεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με πηγή του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα καλέσει τους πολίτες σε μια Συμφωνία Δημιουργίας Δράσης, Αποτελέσματος, Αναγέννησης και Προόδου η οποία θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αφήσει σαφείς αιχμές εναντίον του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες, αλλά μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα. Μάλιστα θα υπογραμμίσει ότι τέσσερις λέξεις συμπυκνώνουν την πολιτική της κυβέρνησής: «Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε».

Δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο

Κατά τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα και που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας: Από την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση μέχρι το προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής.

Δωδεκάμηνος προγραμματισμός

Ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει ότι δεν θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως έκαναν στο παρελθόν οι πρωθυπουργοί στη ΔΕΘ, αλλά θα καταθέσει ένα ετήσιο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση.

Στη φετινή ομιλία του πρωθυπουργού θα προταχθούν η οικονομία και η ανάπτυξη γιατί θεωρεί ότι αποτελούν το «κλειδιά» για κάθε βήμα της χώρας. Επίσης, θεωρεί ότι σε αυτά τα πεδία αναδεικνύεται η κεντρική ιδεολογική διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αργότερα τα πλεονάσματα

Αναμένεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία που προβλέπουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Ταυτόχρονα, θα προωθήσει με κάθε τρόπο τις επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση θα τη θέσει αργότερα στους δανειστές, αφού κερδίσει ισχυρή αξιοπιστία με ένα «τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων». Στην «κατάλληλη συγκυρία» η κυβέρνηση θα διεκδικήσει πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Τέσσερα πεδία

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης θα πει στη ΔΕΘ ότι τέσσερα είναι τα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη:

  • Φορολογική πολιτική
  • Επενδύσεις
  • Αγορά εργασίας
  • Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.

Φοροελαφρύνσεις

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει τις εξής ανακοινώσεις:

  • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα.
  • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.
  • Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει ότι πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια, μεταξύ των οποίων αυτά των ξενοδοχειακών μονάδων σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα.

Την επόμενη βδομάδα κατατίθεται στη διαβούλευση το διυπουργικό νομοσχέδιο για τις επενδύσεις. Επίσης, γίνονται πιο εύκολες οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Τέλος, για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας, καθώς και Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες.

Αγορά εργασίας

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκη θα πει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης, και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Θα τονίσει δε ότι η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Ψηφιακό παραγωγικό κράτος

Ο κ. Μητσοτάκης θα πει ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε όλους τους ψηφιακούς δείκτες: 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα δεσμευτεί ότι εντός τετραετίας η χώρα θα βρεθεί στον μέσο όρο της Ένωσης. Πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης θα είναι η θεσμοθέτηση του Παρατηρητήριου Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους. Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες. Οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν απλώς μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο «απομακρυσμένη ταυτοποίηση». Θα μπορούν έτσι οι πολίτες να έχουν με ασφάλεια πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά.

Τεχνολογικό πάρκο

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec», ένα νέο πάρκο καινοτομίας το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και έχει σα στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην οικονομία της γνώσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ