ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2019 - «Πυρά» της αντιπολίτευσης στον Μητσοτάκη για τη συνέντευξή του

ΔΕΘ 2019 - «Πυρά» της αντιπολίτευσης στον Μητσοτάκη για τη συνέντευξή του
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε πως δεν είναι ούτε τεχνοκράτης ούτε «φλογερός Μακεδονομάχος» και τον κάλεσε να κοστολογήσει τα μέτρα που εξήγγειλε.

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου επισημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών.

Αναφορικά με τα πλεονάσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως παρέπεμψε για μία ακόμη φορά τη μείωσή τους στο αόριστο μέλλον, ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε.

«Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του ‘τεχνοκράτη’ πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον. Όπως, βέβαια, δεν παραπέμπει στον φλογερό μακεδονομάχο που γνωρίσαμε η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών», κατέληγε η ανακοίνωση.

Πηγές από την Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας τόσο την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ όσο και τη συνέντευξη Τύπου, τόνισαν πως ο πρωθυπουργός ούτε είδηση έβγαλε, ούτε ξεδίπλωσε ένα οικονομικό πρόγραμμα που μπορεί να εγγυηθεί ουσιαστική και υγιή ανάπτυξη και βεβαίως δεν αναφέρθηκε στον τρόπο που μπορεί το ΑΕΠ της χώρας να «τρέξει» με ρυθμό 4% από το 2020, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να μιλήσει γενικά και αόριστα και για τα οικονομικά θέματα, διότι γνωρίζει καλά πως τα κουκιά δεν βγαίνουν. Επίσης, στο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για αφωνία του πρωθυπουργού αναφορικά με τα 37 δισ. του «μαξιλαριού» ασφαλείας που βρήκε η νέα κυβέρνηση, ενώ για μια ακόμη φορά παρέπεμψε το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για το μέλλον. Όπως ανέφεραν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο στη ΔΕΘ και το επόμενο διάστημα αυτό θα το αντιληφθούν και πολίτες.

Γεννηματά: Ανάπτυξη για λίγους

Για «ανάπτυξη για λίγους» έκανε λόγο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Φάνηκε ότι η ανάπτυξη, η δική του (σ.σ. του πρωθυπουργού) ανάπτυξη είναι μόνο για λίγους. Και φάνηκε αυτό από τα όσα είπε, την αρνητική του στάση για τις κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων και βέβαια φάνηκε γιατί για άλλη μια φορά αρνείται να διαπραγματευτεί για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μία μείωση που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Την άφησε στα χέρια της κας Λαγκάρντ. Φαίνεται ότι θεωρεί ότι πρέπει η Ελλάδα να επαιτεί και όχι να διεκδικεί αυτό που είναι σωστό για να διαμορφώσει το μέλλον που της αξίζει».

422967

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜεΡΑ25: Η εξαπάτηση των πολιτών από τον Μητσοτάκη συνεχίζεται

Για «εκκωφαντική σιγή» σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, «περιβαλλοντοκτόνα σχέδια για τις Σκουριές» και «εξαπάτηση των πολιτών που συνεχίζεται», έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΜΕΡΑ25.

«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως τα περιθώρια κινήσεων που του επιτρέπουν οι δανειστές είναι εξαιρετικά περιορισμένα - το μόνο μέτρο που έχει κάποιο ειδικό βάρος είναι η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, αλλά και πάλι είναι κενό γράμμα ως προς τον αναπτυξιακό ρόλο που θέλει να επιτελέσει η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο όσο παραμένει η 100% προκαταβολή φόρου, για την οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά. Άλλες εξαγγελίες είτε θα ισχύσουν μόνο για ένα χρόνο, είτε ενδέχεται να ισχύσουν σε «εύθετο χρόνο που ελπίζουμε να είμαστε ακόμη ζωντανοί», σημείωσε το κόμμα και συνέχισε:

«Η φιλοπεριβαλλοντική συγκίνηση του πρωθυπουργού πρέπει να αναγνωσθεί σε συνάρτηση με τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδιά του για τις Σκουριές, για τη Θράκη, για το Ελληνικό, για τη διευκόλυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων». Θα είναι «αμείλικτος στην εργοδοτική αυθαιρεσία - όπως είδαμε στις δύο τροπολογίες Βρούτση (κατάργηση βάσιμου λόγου απόλυσης και παροχή προνομίου να αυθαιρετούν εργοδοτικά οι μεγαλοεργολάβοι). Το άσπρο, μαύρο. Δεν είναι ιδιαίτερα μακρινή η περσινή ΔΕΘ, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατράνωνε πως «θα καταψηφίσει» (καλά μέχρι εδώ) και «θα ακυρώσει» (πατήστε το μηδέν) την, εν γένει θετική για το ΜέΡΑ25. Συμφωνία των Πρεσπών. Η μόνη αναφορά που υπήρχε στην ομιλία του αφορούσε... τα μακεδονικά προϊόντα και την προστασία τους! Εκκωφαντική σιγή. Προφανώς, οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην φετινή ΔΕΘ με την ίδια σοβαρότητα και την ίδια φερεγγυότητα με την οποία αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως έπρεπε να λάβουν τα περσινά. Δηλαδή, απολύτως μηδενική. Η εξαπάτηση των πολιτών συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται».

Ελληνική Λύση: Ο Μητσοτάκης κοροϊδεύει τους Έλληνες

«Ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει τους Έλληνες», σημείωσε, με την σειρά της, η Ελληνική Λύση, σχολιάζοντας τα όσα σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το προσφυγικό και κατηγορώντας τον για ψεύδη.

«Δήθεν θα συναντήσει τον Ερντογάν για να λύσει το ... "προσφυγικό"! Αν ο Ερντογάν αποφασίσει να στείλει 30.000 στρατιώτες άοπλους με πολιτικά, που θα εισέλθουν από τον Έβρο περπατώντας, ως δήθεν πρόσφυγες, η ΝΔ τι θα κάνει;

Ο κ. Μητσοτάκης θα παριστάνει τον ...φιλάνθρωπο τροχονόμο; Ο ελληνικός στρατός θα ανοίξει πυρ; Το πρόβλημα δεν είναι ότι η ΝΔ δεν έχει λύση για κανένα πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ είναι το...πρόβλημα».

Βολές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Για αντεργατικές παρεμβάσεις που προσπαθεί να εμφανίσει ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους και επιστροφή στα μνημόνια σε ό,τι αφορά τα εργασιακά έκανε λόγο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους», σχολιάζει δηκτικά η πρώην υπουργός Εργασίας, τονίζοντας πως πρόκειται για μια «σαφή επιστροφή σε μνημόνιο» σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.

«Μετά την ΔΕΘ αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, ανάπτυξη για λίγους ενάντια στο περιβάλλον», υποστήριξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκουρλέτης έγραψε στο twitter: «Κτίσιμο αιγιαλών, καταπάτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους, επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου, αποδοχή απαιτήσεων της Eldorado Gold, νέα εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Ανάπτυξη για λίγους ενάντια στο περιβάλλον.

Για διαστρέβλωση της εικόνας αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων έκανε λόγο η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να δεσμευτεί για τον κανόνα 1:1 στις προσλήψεις του δημοσίου και ειδικά ως προς τις αναγκαίες προσλήψεις για την Παιδεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει άλλες προτεραιότητες που δεν τις ομολογεί και κυρίως δεν θέλει να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τον κανόνα των προλήψεων τα επόμενα χρόνια, ανέφερε.

Τα βέλη του στον Μητσοτάκη έριξε και ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαταλείπει τα σχέδια για μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε κέντρο των Βαλκανίων καθώς και οποιοδήποτε όραμα για το μέλλον της χώρας στον τομέα των Υποδομών.

Για άλωση του κράτους και κομματικοποίηση των θεσμών έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην προαναγγελία του πρωθυπουργού για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από 151 βουλευτές.

«Πρόκειται για ευτελισμό του θεσμού και παραβίαση της κατεύθυνσης της αναθεωρητικής Βουλής και του πνεύματος του Συντάγματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ